Csatornaszag a fürdőszobában? – Megkeressük, megszüntetjük!

Megosztás

Mit kell tenni a szennyvízszaggal a fürdőszobában?

A fürdőszobai szagok gyakoriak, de mi van akkor, ha makacs a csatornaszag a fürdőszobában, és napokig elhúzódik? Kövesse az alábbi lépéseket a csatornaszag megszüntetéséhez és a jó levegő biztosításához.

Kérdés: mostanában szennyvízszag van a fürdőszobában, és nem tudom kideríteni, hogy honnan jön. Van valami ötlete, mi okozhatja ezt a csatornaszagot, és hogyan tudok megszabadulni tőle?

Válasz: a csatornában lévő szagok a fürdőszobában különböző problémákból fakadhatnak, ezért egy kis időt kell töltenie a szobában, hogy kiszagolja a forrást. Miután megállapította, honnan származik a szag, a javítást valószínűleg könnyen önállóan fogja kezelni.

fürdő csatornaszag

Ha több napig érzi a csatornaszagot, jól teszi, ha nekilát a szag megszüntetésének. Bizonyos esetekben a szennyvízben lévő gázok belégzése egészségügyi problémákhoz is vezethet. A szennyvízgázoknak való hosszú idejű kitettség fejfájást, hányingert, légzési problémákat, szédülést, eszméletvesztést, súlyosabb esetben a gázokban lévő hidrogén-szulfid mérgezés esetén halálos kimenetelű is lehet. Az extrém magas hidrogén-szulfid koncentráció akár robbanást is okozhat.

Ráadásul a levegőben terjedő kórokozók a csatorna sérült tömítésein átjutva penészesedést, gombásodást is okozhatnak. Mielőtt elkezdené a csatornaszag forrásának felderítését, mindenképpen vegyen fel maszkot, hogy ne lélegezze be a mérgező gázokat. Ezután lépésről lépésre haladjon.

1. Lefolyó dugulás

Ez a leggyorsabban megoldható probléma, mert csak lefolyótisztítóra lesz szüksége a boltból. Öntse le a zuhanyt és a mosogató csatornákat, hogy kiküszöbölje a csövekben felhalmozódott és a bűzt okozó lerakódásokat.

Óvatosan kövesse a csomagoláson található utasításokat, és győződjön meg róla, hogy várta a szükséges időt, mielőtt a csatornát vízzel kiöblítené.

Ha a szag egy-két nap elteltével eltűnik, akkor meg is oldotta a problémát!

2. Szivárgás a lefolyóban, száraz bűzzár

Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a padlóösszefolyóban vagy a bűzzáróban. Vezesse a kezét a cső mentén, hosszanti irányban is, hogy észlelje az esetleges nedvességet. A nedvesség mindkét helyen a szivárgás biztos jele.

Normális esetben kis mennyiségű víz gyűlik össze a bűzzár belsejében, és megfogja a csatornagázokat és büdös szagokat, amelyek egyébként bejutnak a fürdőszobába a lefolyónyíláson át. Ha viszont szivárog a bűzzárban lévő folyadék, és szárazon marad a cső belseje, akkor ezek a gázok kijutnak, és szabadon terjednek a levegőben.

bűzzár probléma

A bűzzár nem megfelelő működése okozhat problémát a mosdónál, a padlóösszefolyónál, vagy ha a fürdőszobában van a mosógép falba bekötött vízelvezetéssel, az is lehet a szennyvízszag forrása.

3. A WC csésze tömítése nem zár

Ha a WC csészéből elfolyik a víz, akkor a WC bűzzárója nem tudja ellátni a feladatát, így visszaszivárog a csatornaszag a fürdőbe.

Megtörténhet az is, hogy elengedett a WC csésze tömítése. Ilyenkor le kell venni a csészét, el kell távolítani a régi tömítés maradványait, és szaniter szilikonnal kell bekenni, és oda kell ragasztani a WC csészét. A szaniter szilikon előnye a régi habarcsos gipszelős megoldásokhoz képest, hogy nem szívja magába a nedvességet, hanem taszítja, így vízzáró tömítőréteget hoz létre a WC csésze alján.

4. Tusfürdő maradék, szőr, hajszál a zuhany lefolyóban

A napi zuhanyozás az elhalt hámsejtekből, tusfürdőkből és hajból származó üledék kialakulásához vezet. Idővel ezek a lerakódások eltömítik a lefolyót, rossz szagokat és lassú szivárgást okoznak.

Ha a zuhanyozás végén vízben áll, itt az ideje megtisztítani a lefolyót. Szerencsére ezt megteheti saját maga is, nem kell vízvezeték-szerelőt vagy duguláselhárítót hívnia.

zuhany lefolyó tisztítás

Ha úgy dönt, hogy megtisztítja a lefolyót, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy csavarhúzóval távolítsa el a zuhany lefolyó fedelét. Miután kézzel eltávolította a lerakódásokat, fogja meg az előkészített forralt víz és fehérecet keverékét. Lassan öntse be a keveréket a lefolyóba.

Ezután egy-két csésze szódabikarbónát kell ráöntenie, és 1 órán át hagynia kell, hogy hasson a szer. Harmadik lépésként még egyszer forró vizet öntünk a lefolyóba.

A szódabikarbóna és az ecet kombinációja elpusztítja a lefolyóban a lerakódásokat. Végül kefével távolítsa el a maradványokat, hagyja néhány percig folyni a vizet, és csavarja vissza a lefolyó fedelét a helyére.

Szokása szerint rendszeresen fésülje ki a haját zuhanyozás előtt, és negyedévente tisztítsa meg a lefolyót szódabikarbónával és ecettel, hogy elkerülje a jövőbeni csatornaszagok kialakulását a fürdőszobában.

5. Bojler probléma

Ritka eset, de a kellemetlen szagot a vízmelegítő is okozhatja. Ha nem használja rendszeresen, vagy ritkán kapcsolja be magas hőmérsékleten, akkor baktériumtelepek alakulhatnak ki.

bojler büdös szag

Ez a kellemetlen szag elég jellegzetes, rothadt tojás szagára emlékeztet, így gyorsan felfedezheti, hogy honnan jön az átható bűz. Először próbálja meg megoldani a problémát a víz maximális hőfokra történő felmelegítésével, majd öblítse ki, hogy megszabaduljon az összes baktériumtól. Ezt megismételheti többször is. Ha még mindig ott van a szag, itt az ideje új bojlert venni.

Professzionális csatornaszag megszüntetés

Ha nem boldogul a csatornaszag házilagos megszüntetésével, akkor az alábbi módszerekkel lehetünk a segítségére (Csongrádi László, duguláselhárító +36 20 293 4400).

A fenti problémákban szakszerű, gyors segítséget tudunk nyújtani, ezen felül szükség esetén az alábbi csatornaproblémákat is elhárítjuk.

Csatornakamerázás

kamerás csatornavizsgálat

A kamerás csatornavizsgálattal ki lehet küszöbölni a csatornaszakaszok fölösleges kiásását és felbontását. Ideális segítség a csatornadugulási problémák megoldására! A vizsgálat során videofelvétel és fénykép is készül, amelynek segítségével fel lehet tárni a visszatérő dugulások okát, a csatornába benövő gyökereket, a csatorna szerkezetének, falának sérüléseit.

Csatornatisztítás womázással

A szennyvízcsövek megtisztításának egyik leghatékonyabb módja a nagynyomású womás csatornatisztítás. A dugulások megszüntetése után a szakember megállapíthatja, hogy van-e szükség további javításokra vagy cserére a probléma megoldásához.

Csatornajavítás

A csatorna javításával tapasztalataink szerint ideig óráig tudjuk orvosolni dugulást de nem nyújt hosszú távú megoldást. Nem garantálja ugyanis, hogy az udvaron lévő fa nem nő tovább, és nem okoz további károkat a csatorna egy másik szakaszán.

Csatornacsere

Gyakran csak ez a hosszú távú megoldás, és számos módon elvégezhető. A hagyományos megoldás magában foglalja az udvar felásását és feltárását az új csövek lefektetése érdekében. Biztosan elvégezheti a munkát, de a feltépett tereprendezés és járdák terheinek enyhítése érdekében sokan az árok nélküli csatornarendszerek felé fordulnak.

Kapcsolódó duguláselhárítási cikkek: