Csatornaszag felderítés

Megosztás

Műszeres csatornaszag felderítés és csatornaszag elhárítás Csongrádi László duguláselhárító +36 20 293 4400. Miért van szennyvíz szag a fürdőszobában?

Rendkívül kellemetlen érzés, amikor egy új vagy régi ház tulajdonosa egy fárasztó munkanap után jön haza, benyit szeretett otthonába, és azt találja, hogy valami szörnyű büdös, vagy még inkább szennyvízszag van a lakásban.

Megszüntetjük a csatornaszagot hibakereséssel és javítással

A dolgunkat nehezíti, amikor nem mindig lehet érezni a bűzt a házban

Vannak idők, amikor csak az időjárástól függően érezhető ez a penetráns, átható bűz. Vannak, akik eső után, mások eső előtt érzik erősebben, de ennek oka lehet a légnyomás változása is. Már szinte időjárás-előrejelző eszközként működik a lakásban uralkodó szennyvízszag intenzitása. Ezt olvasva a csatornaszag nagyon viccesnek hangozhat. De bárki, aki együtt kell hogy éljen ezzel a szörnyű bűzzel, annak a számára ez már nem olyan vicces.

A szennyvízszagok eltávolítása önmagában is nehéz feladat. Sok szaktudásra és rutinra van szükség, nem mindig oldható meg könnyen!

Az egyik szennyvízszag felderítésünk során volt olyan eset, amikor a hiba egy szomszédos lakópark egyik lakásában volt. Nagyon feladta nekünk a leckét, de ezt a problémát is megoldottuk. Az érdekes dolog az volt, hogy a hibaforrás helyén nem volt érezhető a büdös szennyvíz szag.

Egy másik eset banális volt, mert egy fogmosó pohárban gyűlt össze a fogkeféről lecsorgó víz, és elkezdett poshadni. A tulajdonos nem jött rá, hogy mi a baj, és szó szerint a szagokat követve lehetett kitalálni, hogy valójában nem is a szennyvízcsatornából jön a büdös szag.

A harmadik esetben a hűtőgép csepptálcájában volt maradék tej, ami megposhadt, és büdös szagot árasztott az egész lakásban.

csatornaszag hibakeresés

A szennyvízszag terjedésének felkutatása és a csatornaszag elhárítása nagyon fontos feladat, de nem csak a szag terjedésének észlelése lényeges. Ennek a munkának a másik vetülete, hogy el kell kerülni a megbetegedéseket.

Kerülje el a fertőzés kockázatát! Igen, valóban fennáll a fertőzés veszélye! Miért?

Ott ugyanis, ahol büdös csatornaszag jön fel a csatornából, előtérbe kerül a bacilus és az ahhoz kapcsolódó fertőzés lehetősége. A hepatitis gondolom sokaknak mond valamit, nem kell magyaráznom ennek a betegségnek a hatásait. Sok a patkányok által terjesztett fertőzés! Nem akarom megijeszteni, mert nem ez a célom!

A szennyvízcsatornában sok olyan dolog van, amit az emberek bedobnak a WC-be, mivel sokan azt gondolják, hogy az, ami a WC-be kerül, már nem kerül elő többet. Sajnos benne maradhat a csatornában, és ha ez így történik, akkor lebomlik, rohadni kezd, és büdös is lesz többnyire. Ezután ha nagy eső jön, felkavarja a szennyvízcsatorna tartalmát, majd a bomlás közben szagok és gázok szabadulnak fel, amelyek a lakásban és a ház csatornarendszerében szabadon áramolhatnak.

Munkáink során sokan azt mondják, hogy soha nem érezték még ezt a szagot, és most egyik pillanatról a másikra jelentkezett, bár nem csináltak semmit!

A csatornaszag a szennyvízhálózatra csatlakozás után is érezhető

Ennek valószínűsíthető oka, hogy az emésztő nem olyan büdös, vagy nem esik be esővíz, ami felkeverhetné a gázokat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs fertőzésveszély! Számos példa van a jelenség kialakulására az újonnan épített csatornákban a nem megfelelő csatlakozások miatt. Sok újonnan épült házban már meg tudtuk szüntetni a szennyvízszagot. Néhányan nagyon jónak tartják a légbeszívószelep alkalmazását, de ez nem mindig tökéletes megoldás! Megeshet, hogy a csatornaszag a telepítés után nem észrevehető, de nyitva hagyja a rendszert, ami további problémák forrása.

Minden esetben szeretek meggyőződni arról, hogy a csatorna le legyen zárva. Évtizedes szakmai tapasztalatainkkal merjük garantálni a munkánk minőségét.

Kérem, hívjon nyugodtan, ha érdekli a szennyvízszagok tökéletes felderítése és kiküszöbölése. Nem fog csalódni munkámban, mert számomra az ügyfelek véleménye és elégedettsége fontos!

Csatornaszag a falból

Miért jöhet a falból csatornaszag? Az ember néha úgy érzi, hogy a fal büdös, de sokszor nem is ott keresendő a hiba oka. Ha a fal száraz, akkor valószínűleg nem vizesedik, nincs szivárgás vagy csőtörés, ilyenkor javasoljuk a lefolyók tisztítását házilagos vegyszeres eljárással. Áporodott, állott szag jöhet pl. a zuhanytálca alól is, ha ott repedt meg egy lefolyócső, és szivárog. Előfordul, hogy ilyenkor nem is látható a szivárgás helye. A kádak, zuhanykabinok alá érdemes teknőszigetelést készíteni, ami az aljzatot is szigeteli nedvesség szempontjából.

Miért jön fel a pöceszag

A WC-csésze szintén problémát tud okozni. A tömítés nem megfelelő állapota általában problémát jelent. A legtöbb esetben az aljzatbeton nincs jól szigetelve, így a pöceszag könnyen visszaáramolhat a lakásba. Okosabb, ha szakemberrel ellenőrizteti, mert sokszor a beavatkozás akár ronthatja is a helyzetet, ha nincsenek meg a szükséges eszközök és/vagy tapasztalat.

Jobb, ha a szennyvízszag okának a felkutatását szakemberre bízza, mivel ők általában már tapasztalatból tudják, mi lehet a probléma. Könnyen és gyorsan megszabadulhat a bűztől és annak alapvető okától. Ha megpróbálta korábban valahogy megszüntetni a szagot, de nem sikerült, ne felejtsen el erről beszámolni a duguláselhárító vagy vízvezetékszerelő mesternek.

Szennyvíz szag a fürdőszobában

A fürdőszobában és a WC-ben a szennyvíz szag nagyon rossz lehet, de ez nem azt jelenti, hogy nem fordított kellő figyelmet ezeknek a helyiségeknek a higiéniájára.

A szennyvíz szag gyakori oka az, hogy nincs elég víz a lefolyórendszerben, és a bűzzáró elemek nem tudják ellátni a feladatukat. Ez a fürdőben lehet padlóösszefolyóban, a mosdó alatt vagy a zuhanyzó lefolyóban is.

Nagyon fontos, ha lehetséges, kevesebb habot tartalmazó mosószert tegyen a mosógépbe. Sajnos tudni kell, hogy a mosópor sok olyan jellegű töltelék anyagot tartalmaz, amelynek szinte semmi köze magához a mosáshoz. Ezzel nem csak az a baj, hogy a termék a lehető legtöbb profitot hozza a gyártónak, hanem a töltőanyag nehezebben oldódik fel vízben, így a mosópor gyorsan kicsapódik, és lerakódik a csatornarendszerben.

A hajmosás során kihulló hajszálak és a borotválkozás során levágott borosta- és szőrdarabok is akadályt képezhetnek a lefolyóban. Ezeknek a szőrdaraboknak és hajszálaknak nagy szerepük lehet a szennyvíz szag kialakulásában. Az történik, hogy a rövid szakálldarabok és a sűrű haj elakad a lefolyó zsíros, puha falában, amely a vízelvezető rendszer belső falához tapad, és ezen még több minden elakadhat. A rendszerben szűkület kezd kialakulni, amely miatt átható csatornaszag képződik. Aztán ott vannak az illatosított, erősen habzó tusfürdők, ezek bőséges használata szintén hozzájárul a szennyvízszag kialakulásához.

szennyvíz szag a fürdőszobában

Mitől büdös a fürdőszoba?

Ez többször megtörténhet a régi lakásokban, de a szennyvízszag lehetősége nem zárható ki még az újonnan épített épületekben sem. Ez az egyik leginkább bosszantó probléma, amely sokszor olyankor jelentkezik otthonunkban, amikor már az egész házban elterjed, de tehetetlenek vagyunk ellene. A szennyvíz szagát nem lehet véglegesen eltávolítani a szennyvíz tisztítóval. Ehhez meg kell határozni és el kell hárítani a problémát.

A fürdőben az elviselhetetlen szennyvízszagnak számos oka lehet. A legnyilvánvalóbb az, hogy a háttérben dugulás van, és annak eltávolításával megoldható a probléma.

Hogyan lehet megszabadulni a szennyvízszagtól a fürdőszobában?

Először állapítsa meg, hogy honnan érzi a szennyvízszagot. Gyakori a zuhany lefolyójából érkező szennyvíz szag. Zuhanylefolyó szageltávolítás házilag:

  • Öntsön 1/4 csésze szódabikarbónát a lefolyóba.
  • Öntsön rá egy csésze ecetet.
  • Hagyja 1 órán át csukva a fürdőszoba ajtaját.
  • Lassan öntsön 1 liter forró vizet a lefolyóba.
  • 15 perc elteltével 10 percen át engedjen rá hideg vizet, hogy az ecetet alaposan leöblítse.

Ha a WC is a fürdőszobában van, természetesnek tűnhet, hogy feltételezzük, a WC az oka mindenféle szennyvízszagnak. Ha azonban van víz a WC-kagylóban, akkor nem valószínű, hogy a WC lenne a csatornaszag oka.

A WC-ben lévő víz ugyanis éppolyan bűzzáró funkcióval rendelkezik, mint a mosogató szifonban lévő víz. De ha a WC-csésze nem töltődik fel teljesen, akkor a probléma lehet egy törött tömítés is. Ha a WC alján szennyeződést lát kialakulni, alatta víz és esetleg vizelet szivárog, akkor a tömítés nem jó, és a szivárgó víz körül baktériumok és szennyvízszag alakul ki. Ez a baktérium gyakran oka a kellemetlen szagnak.

Ekkor le kell venni teljesen a WC-csészét és ki kell cserélni a hibás tömítést a WC szivárgás megszüntetéséhez.

A szakembereknek gyakran nem könnyű felismerni a szennyvízszagok okait a fürdőszobában. Még a hatékonyan dolgozó duguláselhárító szakemberek számára is több óráig tarthat annak felderítése, hogy kitalálják a probléma okát. A gond nem ritkán a légszívó szelep hiánya vagy a strangban kialakuló elzáródás. Kézmosók és mosogatók esetében a túl rövidre vágott flexibilis cső is szagforrás lehet, míg a WC-ben a rossz illeszkedés és a kiszáradt szaggátló tömítés okozhat ilyen jellegű problémát.

A padlóösszefolyó növeli a csatornaszag előfordulásának valószínűségét. Ebben az esetben a szagokat felhalmozódott szennyeződés vagy bűzzáró hiánya okozhatja. Az ingatlan szellőztető rendszere eltömődhet vagy hibásan működhet. Ebben az esetben szükség van egy légtechnikában jártas szakember bevonására is.

Csatornaszag a tetőtérben

A folyamatos csatornaszagot árasztó fürdőszoba problémája nagyon ismert azok számára, akik a tetőtéri szobáikat modernizálták utólag. A tetőtér nedves helyiségeinek tervezésekor a csatorna nem volt megfelelően szellőztetve. A szag egyik oka lehet a vákuum a vezetékben.

Csatornaszag a tetőtérben

Amikor a WC-t leöblítik, vagy a csapot jól megnyitják, a nagy mennyiségű víz az előtte lévő levegőt a csatornába tolja, egyes helyeken túlnyomást okozva, másutt vákuumot. Ha a csatorna szellőztetése nem megfelelő, akkor a szennyvízszag folyamatosan szivároghat a szoba levegőjébe. Ezt a problémát szellőzőcsövek beszerelésével lehet megoldani.

A szellőzést általában kétféle módon oldják meg. A sok helyen alkalmazott egyszerűbb módszer az, hogy egyszerűen hagyja szabadon a felemelkedő szál végét, és vezesse a szabadba. Ilyen megoldások társasházakban találhatók – a szál végének szabadon kell lenni a tetőtérben vagy a szervizaknában, amely így folyamatos szellőzést biztosít. A megoldás nem ideális, sok ember joggal panaszkodik, aki ilyen épületben él.

Ha a szabadon álló csővég nincs védve az elemektől, a szél egyszerűen visszahúzza a rossz szagot a csőbe, és megfordítja az áramlási irányt. Jobb megoldás az, ha légbeszívószelepet szerelünk a rendszerbe. Ez nemcsak a jobb szellőzést akadályozza meg, hanem azt is meggátolja, hogy a szennyeződések bejuthassanak a szabadon álló csővégbe.

Csatornaszag felderítése és csatornaszag elhárítása

Mit tehetünk a csatorna kellemetlen szagával?

A szennyvízszag megjelenése mindig nagyon kellemetlen, mivel meg kell vizsgálnunk a probléma okát a szag forrásának kiküszöbölése érdekében. Hiába mossa le a WC-ülőkét, a mosogatót és a járólapokat. Ha a szag más forrásból származik, a vegyszeres tisztítás, felmosás nem oldja meg a gondunkat.

Először is fel kell fedeznünk a bűz forrását, amely bizonyos esetekben nem könnyű. Ha meg tudja határozni, hogy honnan származik a bűz, a probléma kiküszöbölése már nem jelent gondot.

Ismert tény, hogy a szag bizonyos esetekben dugulást jelez. Ebben az esetben a szennyvíz nem akadályozhatja meg a dugulást, és egyre növekvő koncentrációban fordul elő a csatornában. Ez egy viszonylag szerencsés eset, mert miután megszüntettük a dugulást, megszabadulunk a szagtól is, csupán szellőztetnünk kell.

Sajnos nem minden esetben vagyunk ilyen szerencsések. Különböző tömítések, csövek és szifonok védenek minket a szennyvíz szagaitól. Ha eltörnek vagy elmozdulnak a helyükről, a szag szabadon áramolhat az otthonunkban. Alapvetően ez a legkevésbé szerencsés helyzet, mivel a probléma megoldása fejfájást okoz még egy képzett vízvezeték-szerelőnek vagy duguláselhárító mesternek is.

Alapvetően a különféle szifonok védenek bennünket a szennyvíz szagától. A hajlatokban, könyökökben álló víz alakul ki, amely szagleválasztó közegként funkcionál. Rendkívül egyszerű és hatékony megoldás a szennyvízszag ellen. A ritkán használt csatornák azonban lassan üríthetik a vizet. Ebben az esetben a csatorna szaga megtalálja az utat, és elárasztja a lakást. Mielőtt pánikolni kezdene a csatornaszag miatt, ellenőrizze a padló-összefolyó állapotát, mert lehet, hogy csak meg kell tölteni tiszta vízzel.

Egyes esetekben a ritkán használt szifonok vízében a szerves anyag tartalma egyszerűen elbomlik és jellegzetes szennyvízszagot bocsát ki. Ilyen esetekben nincs más választásunk, mint hogy tiszta vizet engedjünk a csatornába. Ha gyanítja, hogy a szifon belső falán jelentős mennyiségű zsíros hulladék található, használjon szennyvíztisztító folyadékot vagy bármilyen otthoni lefolyótisztító szert. Ily módon megakadályozzuk a szifonban lévő víz újbóli szagkibocsátását.

Bűzelzáró szelep

A bűzelzáró szelep fontos eszköz a rossz szennyvízszag ellen. A szelep felszerelésekor és összeszerelésekor sok hibát vétenek.

padlóösszefolyó bűzelzáró

Ha a flexibilis csövet túl rövidre vágja, illetve ha a bűzdugót vagy pipát kihagyják a padlóösszefolyónál, ez problémákat okoz. A vízzáró tömítés gyakran kiszárad, ezeket a problémákat a lehető leghamarabb ki kell javítani. A WC-nél a kiszáradt tömítés miatt megrepedhet a WC-kagyló is.

Csatornaszag okai a fürdőszobában

Lehetséges okok, amitől dohos szag alakulhat ki a fürdőben:

WC dugulás

Nem meglepő, hogy innen származik a kellemetlen szagok forrása. Egyrészt azért, mert néha olyan dolgok kerülhetnek a kagylóba, amelyek valójában nem oda valók, és másrészt azért, mert az ezek könnyen eltömíthetik. Még a legkisebb dugulások is erős szagot okozhatnak. Van azonban egy kipróbált és bevált trükk, amely másodpercek alatt eltávolítja a dugulásokat és szagokat.

Vízhiányból adódó bűzzár probléma

Az eltömődésen kívül a víz gyakran eltűnik a WC-csészéből vagy a mosdócsapból, és orrfacsaró szennyvízszagot okoz. Ennek oka a szifon, amelyből valószínűleg kifogyott vagy elpárolgott a víz, ami megakadályozná a szennyvíz útját a csatornából. Vízöblítés vagy csap megnyitás megoldhatja a problémát.

Lefolyócsőben megrekedt szennyeződések

Mind a csaptelep, mind a fürdőszoba padlóján levő csatorna rossz szagokat okozhat. A piszok, a haj, a kozmetikumokból felszabaduló zsírok és más dolgok könnyen tapadnak a fém felületéhez, amelyek együttesen nagyon büdös keveréket képeznek.

Penész

Az őszi és a téli időjárás megjelenésével megjelenik a penész is, amelyet alig lehet eltávolítani a nedves, állandóan nedves fürdőszobából. És ez nemcsak esztétikailag rossz és egészségre ártalmas, hanem füstös és savas is.

Fürdőszőnyeg és szennyeskosár

Az elavult, kellemetlen szag forrása lehet a szennyeskosár és a fürdőszobai szőnyeg is, amelyek felszívják a vizet és a nedvességet. Hiábavaló volt minden korábbi fáradozásunk, ha ez a két dolog ott marad a szagok forrásaként. A szódabikarbóna és a citrom keveréke megoldást ad ilyenkor, amely, kiváló szag-semlegesítő.

Padlóösszefolyó bűzelzáró könyök

Kevesen gondolnák, hogy a szagok forrása sokszor nem más, mint a padlóösszefolyó bűzzárója. Ennek oka az, hogy a szóban forgó csatornaelem rendkívül kellemetlen szagot bocsát ki, amelyet akár működési zavar, akár a rendszer dugulása is okozhat. Előfordulhat, hogy – különösen a ritkán használt zuhanyzók esetén – a víz egyszerűen elpárolgott a padló lefolyójából, ami lényegében kiküszöböli a lezárás hatékonyságát, és a kellemetlen szagok akadálytalanul visszajuthatnak a lakásba a csatornából.

Ha a padló lefolyójának bűzelzárója a hibás:

Ha biztosak vagyunk abban, hogy a kellemetlen szagok vagy a probléma oka a padló-összefolyó bűzelzárója, akkor érdemes megvizsgálni és megkeresni a probléma kiváltó okát, mert még ha általános mosószereket vagy vegyszereket is próbálunk ki, nem vagyunk képesek megszabadulni a kellemetlen szagoktól.

Kevés ember tudja, hogy a padlóösszefolyó bűzelzárója egy lefolyó kiegészítő elem, amely szintén meghibásodhat. Ennek eredményeként előfordulhatnak olyan problémák, amelyeket csak szakember végezhet, és sajnos ez a munka gyakran magában foglalja a bontást. Ez utóbbitól mentesülünk, ha csak a bűzelzáró dugója repedt meg, tört el vagy esetleg elveszett, de ha a könyöknél van a gond, akkor a szétszerelés általában elkerülhetetlen.

A mosogató lefolyójából származó dohos szag csak a bűzzár szennyeződéseiből származhat, de ha szennyvíz szagú, akkor valószínűleg a csatornarendszer problémáinak kiszűrését jelenti. Ha a szellőzőnyílások el vannak zárva, a WC öblítésével elegendő vákuum alakulhat ki a víz kiszívásához a WC bűzelzárójából, ami elég a csatornagázok fürdőszobába jutásához.

Mit tegyünk ha bűz áramlik a lefolyóból?

A gyakori szifon és lefolyó tisztítása megelőzhetjük a bűz kialakulását. 1 tasak szódabikarbóna és 3-4 deci ecet lefolyóba öntése 2-3 havonta megszüntetheti a kisebb lerakódásokat. Konyhasó és ecet kombinációja szagtalanító hatású. Ha makacs dugulás van a lefolyóban, a duguláselhárító segít: +36 20 293 4400.