Dugulás okai

Megosztás

A dugulás kialakulásának fő okai és következményei a szennyvíz- és vízelvezető rendszerekben. Dugulás a szabadban – dugulás a beltérben: a dugulás okai, kialakulásuk.

Az esővízelvezető rendszerekben, aknákban és összefolyókban a dugulást a por, kavics, föld, iszap, levelek és ágak kimosása okozza. Ehhez a felszerelt rácsoknak mindig a helyükön kell lenniük és rendszeresen meg kell őket tisztítani. Érdemes többször meggondolni olyan fák ültetését is, amelyek magasra nőnek és nagy gyökereket növesztenek a csatorna nyomvonalán, mivel később biztos problémánk lesz vele (legrosszabb esetben a benőtt gyökerek nyomják a csatornát, ami a hajlásszög változását okozza) .

Gyökeres csatorna szakasz: Gyökeres csatorna

A csatorna csatlakozás nélküli ingatlanokkal kapcsolatos fő probléma a derítő aknák és a szennyvíztartályok szintjének folyamatos ellenőrzése. Ez gyakran rutinfeladattá válik. Ha azonban időben elfelejti kiszippantani az aknát, akkor probléma merül fel. Az önkormányzati törmelék eléri a csatorna nyílásába vezető csövet, és visszafolyik, leülepszik és eltömődést okoz. Ezeknek a kültéri vezetékeknek a tisztításakor a hagyományos spiráltechnikával való duguláselhárítás nem mindig sikerül, még nagyon vastag spirálokkal sem, különösen nagyon hosszú szakaszoknál (20-50 méter). A nagynyomású mosás sokkal hatékonyabb (ismertebb nevén womázás), nem csak a dugulást bontja le, hanem az egész rendszert átöblíti és jól átjárhatóvá teszi.

Csatorna kamera

A mosogató dugulás a leggyakoribb dugulásfajta egy háztartásban. Okai leggyakrabban:

dugulás okai
  • nagyon vékony vagy túl vastag keresztmetszetű lefolyócső
  • hosszú szakasz (15-20 méter)
  • rossz lejtés
  • túlzott mosószerhasználat
  • alacsony melegvíz-fogyasztás
  • mosógép és mosogatógép víztakarékos csatlakoztatása a konyhához

Fontos információk a garanciáról!

A garancia csak a megfelelően megtervezett és sérülésmentes vízelvezető rendszerekre vonatkozik. A csatornák kültéri és beltéri dugulása esetén csak akkor tudjuk garantálni az elvégzett munkát, ha a vízelvezető rendszer teljes szakasza sértetlen.

Mikor nem érvényes a 14 napos garancia?

Helytelen vagy nem szabványos, nagyon hosszú vízelvezető rendszerek esetén. Alulméretezett vagy sok derékszögben kanyarodó vízelvezető rendszereknél. Hiányzó tisztítószemek vagy tisztítóaknák a külső vízelvezető hálózatban, szennyvízcsatorna süllyedés, csatornatörés, gyökérbenövés, a lefolyórendszerbe beöntött vagy valahogyan bekerült és megkötött építőanyag-maradványok. Hangsúlyozzuk, hogy a nedves törlőkendők használata a visszatérő dugulások fő oka. Ebben az esetben a garancia érvényét veszíti.

Dugulás beltérben – elzáródások kialakulása

A WC-csésze szinte soha nem dugul el önmagától, kivéve, csak ha legalább 20 éves és vízkövesedett, így a csésze belső átmérője jelentősen lecsökkent. A viszonylag alacsony vízhozamú és ezért alacsony öblítési képességű szelepek és víztakarékos tartályok fő problémája, hogy csak a szennyvizet engedik le, de nem mossák le a kagylót, ezért a WC-pumpa szinte minden nap folyamatosan kell. A WC-csésze és a lefolyója általában a belepottyant illatósítótól, esetleg egy teljes tekercs WC-papírtól és idegen tárgyaktól (női dolgok, pelenkák, törölközők) van eldugulva.

eldugult lefolyó

Lezsírosodott csőszakaszok

Például mosogatók dugulását elsősorban nem megfelelően nagy mennyiségű mosószer használata okozza. Ha ezt összekapcsoljuk a meleg víz megtakarításával, a problémák csak fokozódnak. Szerencsére a szemcsés súrolóporok (például: VÍM) kimentek a divatból, ami nagyon gyakran problémákhoz vezetett. Érdekes, hogy ahol kicsi (10 literes) vízmelegítő tartályok biztosítják a konyhai mosogatókhoz szükséges meleg vizet, a dugulások sokkal gyakrabban okoznak gondot a háztartásban.

Munkáink során gyakran látjuk, hogy az alacsony meleg vízhozamú vízmelegítők nem képesek folyamatosan a folyó vizes mosogatás ellátására. A fürdőkádak, mosogatók és a zuhanytálcák kádjaiban többféle vegyszer (tusfürdő, mosószer, hajzselé stb.) És hosszú haj, háziállat szőr és rongydarabok, a mosógép lefolyócsövéből származó szennyeződések miatt vannak eltömődve.

Eldugult csatorna

A különböző műanyag lefolyószűrőket csak a darabos szennyeződések megfogására lehet használni, a gyártók sem telepítik őket fix jelleggel a mosogatóba és mosdóba, mivel a lefolyórendszer öblítéséhez általában gyors vízáramlás szükséges, ezt pedig lassítja a szűrő beépítése. Rendszeres karbantartással (a szifonokat tartsa tisztán, forró vízzel öblítse le) sokáig meg tudjuk őrizni a lefolyórendszerünk megfelelő működését.

Dugulások leggyakoribb okai

1. Haj

Az emberi haj (csakúgy, mint az állati szőr, vagy más szált tartalmazó anyag, például fogselyem) gyakran hozzájárul a dugulásokhoz, különösen a zuhany, a mosdó, a kád és a fürdőszoba lefolyóiban. Különösen rossz, mert fel tud csomósodni, más anyagokkal, például szappannal és zsírral kombinálódhat, és a lefolyó oldalára tapadhat. Tapasztalataim szerint a legmakacsabb dugulások sok szőrzetet tartalmaznak, különösen a fürdőkádakat, a zuhanyzókat és a mosdókat érintő helyeken.

Teendők

A lefolyó pumpálása gyakran működik. Érdemes kipróbálni egy kereskedelemben kapható lefolyótisztítót is, bár ezek károsíthatják a csöveket, különösen, ha rendszeresen használják őket. Alternatív megoldásként elkészítheti saját lefolyótisztítóját szódabikarbóna és ecet használatával. Szükség lehet egy vízvezetékszerelő csőspiráljára a makacs dugulások megszüntetéséhez.

Megelőzés

Használjon hajszűrő lefolyóvédőt, hogy megakadályozza a haj lefolyását, és rendszeresen tisztítsa meg.

2. Szappan

A szappanmaradék, más néven szappanpor, felhalmozódhat az idő múlásával, különösen a mosdóban, a zuhanyzóban és a fürdőszobában, csökkentve a cső átmérőjét, és lassú lefolyást vagy akadályokat okozva. A szappan más anyagokkal is vegyülhet, például hajjal és szennyeződéssel, hogy dugulást okozzon.

wc pumpálás szőke nő

Teendők

A nagynyomású tisztítás a legjobb módszer a szappan felhalmozódásának eltávolítására a csövekből.

Megelőzés

Használjon szappanmentes lemosókat a szappanmaradékok keletkezésének megszüntetéséhez.

3. Szennyeződések

Általános tévhit, hogy a lefolyóba annyi szennyeződést enged le, amennyit csak akar. Az az igazság, hogy a szennyeződés felhalmozódhat, és hozzájárulhat a dugulásokhoz, különösen hajjal, szappannal és zsírral kombinálva.

Teendők

A sokszor hatékony megközelítés a pumpálás, a lefolyótisztító használata vagy a lefolyótisztító spirál, például a duguláselhárító mester csőgörényének alkalmazása.

Megelőzés

Ha túlságosan piszkos a ruhája, teste, rázza vagy öblítse le a szennyeződéseket és az iszapot, mielőtt belépne a lakásba. A kerti csap használata nagyon hasznos lehet a kinti munkák után.

4. Olaj és zsír

Az olaj és zsír nagyon komoly problémákat okozhat a lefolyó rendszerben. A zsír és az olaj megszilárdul a csövekben és eltömődést okoz. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a forró víz alkalmazása a zsír lefolyóba eresztésekor biztosítja, hogy ne legyenek problémák, de ez nem jó megoldás.

Teendők

Próbálja meg a WC-pumpa használatát. Ha ez nem működik, keverjen össze egy kis mosószert és forró vizet, öntse a keveréket a tálba, és öblítse le. Ez gyakran lebontja a megszilárdult zsíradékot. Ezután pumpáljon újra. Ha ez nem működik, próbáljon meg egy kereskedelmi lefolyótisztítószert használni, gondosan követve a palackon található utasításokat.

Megelőzés

A kis mennyiségű olajat törölje le papírtörlővel, és dobja a szemétbe. Nagyobb mennyiségű zsírt hagyjon megkeményedni egy dobozban vagy edényben, majd dobja ki a kukába.

5. Élelmiszerhulladék

Az élelmiszerhulladék eltömődés általában olyan probléma, amely kihat a konyhai mosogatókra. Még ha van is konyhamalaca, az élelmiszer nagy mennyiségben való lefolyóba jutása szintén eltömítheti a csöveket. Egyes ételek vagy élelmiszerek, például a tealevelek és a morzsák, különösen azért rosszak, mert nem bomlanak le.

Teendők

Számos helyen gyűlik össze az élelmiszer hulladéka. Az eldugult csöveket általában pumpálással, lefolyótisztítóval vagy csőgörénnyel kell megoldani. Ha van konyhamalac a mosogatóban, ez is lehet a gond oka. Szerelje le a konyhamalacot és ellenőrizze, szükség esetén tisztítsa meg és cserélje ki.

Megelőzés

Az élelmiszer hulladékát inkább dobja ki. Kerülje el az élelmiszerhulladék szennyvízrendszerbe vezetését még akkor is, ha van konyhamalaca.

6. Törlőkendők és pelenkák

Csak WC-papírt és emberi ürüléket, vizeletet szabad lehúzni a WC-n. A törlőkendők és pelenkák túl nagyok, és könnyen eltömődést okozhatnak. Még a WC-papír is eltömődést okozhat, különösen, ha feleslegesen, nagy mennyiségben használja.

Teendők

A WC-pumpa alkalmazása gyakran megszünteti az eltömődést.

Megelőzés

Ne öblítsen le a WC-n semmit, csak az emberi ürüléket és a WC-papírt. A WC-papírt takarékosan használja.

A gyermekjátékok és pelenkák dugulást okozhatnak, ne húzza le őket a WC-n.

7. Kis, szilárd tárgyak

A gyermekjátékokat a gyerekek játszva leüríthetik a WC-n. Más tárgyakat véletlenül ki lehet öblíteni, mert a csészébe esnek. Kis tárgyak mehetnek a zuhanyzóba vagy a mosogatóba, ha a nyílást védőburkolat vagy szűrő védi.

Teendők

Meg kell próbálni a WC-pumpa vagy lefolyóspirál használatát, de ez a kérdés igényelhet egy profi duguláselhárítót is, ha egy tárgy stabilan beszorult a lefolyóba.

Megelőzés

A gyerekeknek meg kell tanítani, hogy ne használják a WC-t játékként. Ügyelni kell, hogy ne dobjon ki semmit a WC-be, ami nem odavaló. Az összes zuhanyzó és mosdó nyílását védőburkolattal kell védeni, hogy megakadályozzuk a kis tárgyak lefolyórendszerbe bejutását.

8. Női piperecikkek, pamut törlőkendő

A női piperecikkeket soha nem szabad a WC-be öblíteni, mert elzárhatják a csatornákat. A tamponok különös problémát jelentenek, mivel a folyadék felszívódása után méretük többszörösére is növekedhet. A WC-papírral ellentétben a női termékek és pamut törlőkendők nem bomlanak le és nem is oldódnak fel.

Teendők

A WC-pumpa vagy a spirál használata gyakran segíthet. Ha nem, akkor vízvezetékszerelőt vagy duguláselhárítót kell hívnia.

Megelőzés

Soha ne húzza le a tamponokat, a betéteket vagy a pamut törlőkendőt.

9. Macskaalom

A macskaalom szörnyű a vízelvezető rendszerek számára. Agyagból, szilícium-dioxidból és homokból áll, és úgy tervezték, hogy felszívja a nedvességet és csomókat képezzen, ami nagy dugulásokhoz vezet a csövekben.

Teendők

Néhány ügyfél azt mondta, megoldotta saját maga a dugulását házilagosan kikevert, vagy kereskedelmi forgalomban kapható tisztítószerrel, de a leghatékonyabb sikert mindig a mechanikus módszerek (pumpálás és a WC-spirál) kombinációja hozta meg.

Megelőzés

Soha ne öblítse le a macska almát a WC-n, és ne próbálja meg kidobni a háztartás csatornarendszerébe. Csomagolja be és dobja ki a kukával.

10. Eltolt csövek

lefolyótisztítás házilag ecet szódabikarbóna

Sok év alatt a talaj elmozdulhat és leülepedhet. A régebbi, több szakaszban készült, betonból és agyagból készült csövek elmozdulhatnak a helyükről. Felfelé tolódhatnak, ami befolyásolja az otthonból az önkormányzati szennyvízcsatornába történő áramlást, amely a gravitációtól is függ.

Teendők

Szinte biztosan szakembereket kell hívnia a probléma megoldására, mivel ez ásással, a hiba feltárásával és nagyobb munkával járhat.

Megelőzés

Ha régebbi háza van, nem sokat tehet a lefolyórendszer felújításán kívül. Még a problémák diagnosztizálása is nehéz lehet szakmai segítség nélkül, mivel minden probléma a föld alatt jelentkezik. A csövek állapotának feltárására általában kis kamerákat használunk.

11. Fa gyökerei

A cső legkisebb repedése is lehetővé teszi a fa gyökereinek behatolását, ugyanis a fa keresi a nedvességet a föld alatt is. A belépő fa gyökerei nagyobbak lesznek, akadályozva a víz áramlását és kárt okozva.

Teendők

Valószínűleg szakembereket kell hívnia a probléma megoldására, mivel a megoldások bonyolultak lehetnek. Ez költségessé is válhat, különösen, ha feltárásra van szükség.

Megelőzés

Tisztában kell lennie a fák és növények gyökérszerkezetével, és rendszeresen ellenőriznie kell a csatornák állapotát. Az idősebb csövek idővel romlani fognak, cseréjük javasolt, ha elérik az élettartamuk végét.

12. Növények és levelek

A külső csatornákat a növények könnyen eldugíthatják. A levelek szintén bejuthatnak a lefolyóba, és problémákat okozhatnak, különösen az őszi szezonban, levélhulláskor.

Teendők

Ha a probléma nem túl mély, akkor képes lesz eltávolítani és kihalászni minden növényt és levelet. Ha a probléma mélyebb, akkor szakmai segítséget kell kérnie a csatornák tisztításához.

Megelőzés

Tartsa tisztán és rendben a leeresztő nyílásokat, és győződjön meg arról, hogy hatékony szűrőrácsokkal vannak-e lefedve.

13. Vízkő kialakulása

erős dugulás ellen

Ha a víz kemény a lakóhelyén, akkor a csatornák idővel eltömődhetnek a vezetékes vízben lévő ásványi anyagoktól. Ez csökkenti az áramlást, és a keresztmetszet szűkülését okozhatja.

Teendők

A csöveket vízkőmentesíteni kell a felgyülemlett elemek eltávolításához. Ez általában profi duguláselhárító feladata.

Megelőzés

Telepítsen házi vízlágyítót otthonába.

14. Túl sok WC-papír

Mérsékelt mennyiségben használt WC-papír nem okozhat problémát, de feleslegben használva eltömődést okozhat. A többrétegű WC-papír különösen sok gondot okozhat a dugulások kialakulása szempontjából.

Teendők

A legtöbb esetben a WC-papír okozta dugulásokat pumpálás, lefolyótisztító szer vagy akár WC-spirál (csőgörény) segítségével lehetett elhárítani.

Megelőzés

A WC-papírt mérsékelten kell használni. Szükség esetén használjon kis adagokat több öblítésnél. A WC-papírt, különösen a többrétegű papírt, mindig mértékkel kell használni, hogy elkerülje a lefolyó dugulását.

Eltömődött vízelvezetés tünetei

Ha a WC, a mosogató vagy a kád nagyon lassan folyik le, vagy egyáltalán nem folyik le, akkor ez azt jelzi, hogy valószínűleg eldugult. Mindig a lehető leghamarabb foglalkoznia kell a kérdéssel, mivel a dugulások idővel még rosszabbá szoktak válni.

Ha csak egyetlen WC, mosdó, zuhany, fürdőkád vagy más berendezés érintett, akkor néhány alapvető eszköz és módszer segítségével maga is megoldhatja a problémát.

Ha több olyan eszköz van, amelynél lassan folyik le a víz, akkor ez valószínűleg azt jelenti, hogy a fő vízelvezető rendszer valamilyen módon dugult vagy veszélybe került. A probléma megoldása valószínűleg azt fogja igényelni, hogy szakember segítségét kell hívnia.