Eldugult mosdókagyló

Megosztás

Reggel, amikor munkába megy, vagy este, amikor végre készen áll a kikapcsolódásra, a piszkos víz nem folyik le a mosdóból, vagy sok percet vesz igénybe a kézmosás után. A fogmosás, kézmosás, vagy borotválkozás az eldugult mosogató miatt nagyon sokáig tart.

Még annyira komoly is lehet a helyzet, hogy egyáltalán nem megy le a víz a mosdóban! Ennek oka lehet pl. vízkő, felhalmozódott haj, köröm, szappanmaradvány, idegen tárgyak vagy más szennyeződések a csőben.

Ilyenkor mit tehet?

Kipróbálhatja az otthoni trükköket, különféle otthoni praktikákat, amelyek néha hatékonyak is lehetnek.
De ha a dugulás valóban komoly, akkor kerülje el a további problémákat, és bízza a munkát szakemberre!

Eldugult mosdókagyló szerelés házilag

Szerelje szét az eldugult mosogatócsonkot otthon. További módszerekért lásd még a “Makacs dugulás a lefolyóban” című cikkünket.

A mosogató lefolyójának eltömődése nagyon kellemetlen lehet, és annak ellenére, hogy a polcokon óriási számú vegyszer van a dugulások vegyszeres megszüntetésére, sokan nem találnak megbízható és hatékony módszert. Az elzáródások leggyakrabban befolyásolhatják a mosogató vízelvezetését, de azok bárhol előfordulhatnak, ahol lerakódott szennyeződések vagy nagyobb, vízben nem oldódó tárgyak blokkolják a víz utját.

mosdó lefolyó dugulás

Sajnos, amikor a probléma felmerült, és a csatorna komolyan eltömődött, már nincs módja a dugulás megelőzésére, bár a probléma leghatékonyabb “megoldása” az, hogy a csatornát rendszeresen karbantartja. Nem szabad azonban kétségbeesni, mivel számos módszer alkalmazható otthon az eldugult csatorna tisztítására.

Hívnunk kell szerelőt?

Súlyosabb lefolyó vezeték akadály esetén, amikor már kipróbáltuk az összes házi módszert, de mindhiába, kénytelenek vagyunk szerelőt hívni. A szerelő kihívása természetesen a legkényelmesebb és legbiztonságosabb módszer, de pénzügyi szempontból nem mindenki engedheti meg magának. Egy jól képzett szakember több ezer forintot számíthat fel egy rövid, egyszerű munkáért. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ha 100% -ban biztos akar lenni munkája hatékonyságában, akkor megbízható duguláselhárítót kell felhívnia.

Így tisztítsa meg a mosogató szifont

Hogyan lehet szétszerelni a mosogató szifont?
Először próbáljuk meg meghatározni az elzáródás súlyosságát. A lefolyó szétszerelése előtt természetesen megpróbálhatja a csatornatisztítókat használni. De ha ez nem működik, akkor így járhat el: tegyen lavórt a szifon (mosdó) alá, és óvatosan csavarja le a szifont fogóval vagy kézzel!

Ebben az esetben érdemes kiszámítani, hogy még annyi víz is szivároghat a szifonból, hogy az alatta levő edényt ki kell cserélnünk. Ha szerencsénk van, az eltömődött szennyeződés eltűnik a vízzel, ami nem túl kellemes dolog, mivel még a szifonba is bele kell nyúlnunk, hogy lekaparjuk a leragadt szennyeződést. Miután sikeresen megszüntette az eltömődést, szerelje vissza a lefolyót és ügyeljen a tömítések korrekt visszahelyezésére!