Kád duguláselhárítás gyorsan

Megosztás

A fürdőkád el van dugulva. Mit tehetek?

Van pár dolog, amit mi magunk is megtehetünk a házilagos kád duguláselhárítás érdekében. Most összefoglaljuk azokat a lehetőségeket, amelyek a kád szétszerelése nélkül használhatók. Lényeges annak feltárása, hogy mi dugította el a lefolyót. Vizsgáljunk meg egy olyan problémát, ahol az ok viszonylag egyértelmű. Az egyszerű kád dugulás, normál használat eredményeként is kialakulhat: tusfürdő, sampon, a lefolyóba kerülő haj és szőrszálak eltömíthetik a vízelvezető rendszert.

Házilagos kád duguláselhárítás 3 módszerrel

Fürdőkád dugulás elhárítása dróttal (csőspirállal)

1. Távolítsa el a szűrőt. FIGYELEM! A szűrőt csak abban az esetben távolítsa el, ha megbizonyosodott arról, hogy a szifon alá van támasztva!! Haj és szappan gyakran felhalmozódik a szűrő alatt, amely a lefolyóban vagy afelett található. Habár sok szűrő kézzel is eltávolítható, lehetnek olyan csavarok, amelyeket szintén el kell távolítani. Távolítsa el a csavarokat a megfelelő (csillag vagy sima) csavarhúzóval.

kád lefolyó duguláselhárítás
  • A csavarhúzófej méretének és alakjának könnyen illeszkednie kell a csavarba. Ellenkező esetben csak tönkremegy a csavarfejen lévő horony, és meghiúsul az egész művelet!
  • Forgassa el a szűrőt körülvevő csavarokat, amíg minden meg nem lazul. Ezután helyezze a csavarokat biztonságos helyre, miközben kidugítja a lefolyót!

2. Távolítsa el a dugót. Néhány lefolyóban szűrők helyett káddugók vannak, ezek szintén a lefolyóban helyezkednek el. Ezeket könnyebb eltávolítani, mert semmilyen csavar nem tartja őket. Egyszerűen távolítsa el a dugót csavarással és kiemeléssel.

3. Távolítsa el a szűrő és a dugó körül felgyülemlett szennyeződést. A szűrőn vagy a dugón az idő múlásával rengeteg iszap gyűlik össze. Távolítsa el a szőrt és a szappanmaradványokat; előfordulhat, hogy le kell kefélni egy kicsit a szűrőt és a dugót attól függően, hogy mennyire piszkosak.

4. Helyezze a lefolyótisztító drótot a lefolyóba. Amikor a drótot elég mélyre toljuk, a lefolyó csapdájába ütközhet, amely a lefolyó ívelt része. Tolja át a lefolyótisztító spirált ezen a csapdán. A spirál rugalmas és meghajlik.

5. Ha úgy érzi, hogy nem tud továbbhaladni a lefolyóban, húzza ki a spirált. A spirál sok kicsi, egymással összekapcsolt résszel rendelkezik, így megragadja a hajat, és lehetővé teszi a szennyeződések kihúzását. Tisztítsa meg a drótot gondosan, ha meg akarja menteni, hogy a jövőben újra felhasználható legyen. A haj és a szappan akár néhány hónap alatt is felhalmozódhat, ezért a rendszeres tisztítás nagyon hasznos.

kád duguláselhárítás csőgörénnyel

6. Tesztelje a kádat, hogy ekkor már nincs-e eldugulva. A víznek rendesen le kell mennie a lefolyóban. Ha ez a módszer nem működött, próbálkozzon másik módszerrel!

7. Szerelje vissza a dugót és a szűrőt. Ne felejtse el visszatekerni a kiszedett csavarokat.

Kád duguláselhárítás vegyszerrel

lefolyótisztító szer

1. Vásároljon vegyi lefolyótisztítót a boltból. A vegyszeres lefolyótisztítók megszüntetik a lefolyók dugulását olyan vegyi anyagokkal, mint a kálium-hidroxid vagy a kénsav. Megfelelő használat esetén megtisztítják a legtöbb leeresztő dugót is.

Válasszon egy bolti lefolyótisztítót. Győződjön meg arról, hogy a termék alkalmas az Ön rendszeréhez is; a tisztító címkéjén feltüntetik, hogy milyen típusú csövekhez és lefolyókhoz alkalmas. Ha van, vásároljon kifejezetten fürdőkádakhoz kifejlesztett terméket.

2. Használat előtt feltétlenül olvassa el a tisztító hátulján található utasításokat! Ezek a gyártó utasításai, és minden lefolyótisztító egy kicsit más. Néhányan megkövetelhetik védőszemüveg vagy kesztyű viselését, csak bizonyos mennyiségű folyadék beöntését stb. A címkén lévő utasítások elolvasása elengedhetetlen a vegyi leeresztő tisztító biztonságos használatához!

3. Engedje le (teljes dugulás esetén merje ki) a vizet a fürdőkádból. Szüksége lehet egy vödörre vagy egy nagy edényre a kádban maradt víz eltávolításához.

4. Öntse a kád lefolyójába a szükséges mennyiségű tisztítószert. Vigyázzon, hogy ne fröccsenjen a vegyszeres tisztítószer, amikor kinyitja az üveget, és a vegyszert a csatornába önti.

Az esetleges kiömlött anyagokat azonnal törölje le. Bármilyen vegyi anyag kezelése közben viseljen kesztyűt.

5. Várja meg, amíg hat a szer. Sok duguláselhárító szerint 15-30 perc elegendő, ezért hagyja, hogy a vegyszer ennyi ideig kifejtse a hatását a lefolyóban.

6. Öblítse le a lefolyót hideg vízzel. A lefolyónak 15-30 perc várakozás után működnie kell. Kapcsolja be a hideg vizes csapot a kádban, és a víznek azonnal el kell tűnnie a lefolyóból.

7. Ha a lefolyót nem sikerült megtisztítani, vegye fel a kapcsolatot egy profi duguláselhárítóval vagy vízvezeték-szerelővel. Különböző vegyi anyagok keverése veszélyes lehet, ezért ne próbálkozzon más vegyszeres tisztítószerrel, ha az első nem tisztította meg a kád lefolyóját. Ezen a ponton mindenképpen segítséget kell kérnie egy megbízható duguláselhárítótól.

Kád duguláselhárítás WC pumpával

Ha nincs otthon WC pumpa, nem kell barkácsboltba menni, mert általában kapható olyan üzletekben (Auchan, Tesco, DM, Pepco), ahol a napi bevásárlás mellett beszerezhetjük.

duguláselhárítás WC pumpával

1. Tisztítsa meg a szűrőt vagy a lefolyódugót az esetleges iszapos szennyeződések eltávolításához. Távolítsa el a szűrőt a megfelelő csavarhúzóval (rögzítő csavarok). Csavarja ki és emelje meg a dugót annak eltávolításához. Tisztítsa meg egy ronggyal a szűrőt és a dugót a szőr és a szappanmaradványok eltávolításához.

2. Töltse fel a fürdőkádat néhány centiméternyi vízzel. Csak annyi vízzel töltse fel a kádat, hogy a WC pumpa elmerüljön benne.

3. A WC pumpával szívja ki a lefolyóban lévő akadályokat. Helyezze a pumpát a lefolyó fölé, és pumpálja ütemesen. Itt némi erőt kell alkalmaznia, de legyen óvatos, mert előfordulhat, hogy kifröccsen. Ilyenkor piszkos víz és a szennyvíz kerülhet ki a lefolyóból.

Körülbelül 10 pumpálás után ellenőrizze, hogy jön-e ki szennyvíz a lefolyóból. Ha semmi sem jön ki a lefolyóból, pumpáljon még erősebben.

Addig próbálhatja a pumpálást a lefolyó fölött, ameddig úgy látja, hogy megindul a víz. Ha esetleg nem jön ki dugulást okozó szenny a lefolyóból, előfordulhat, hogy más módszert kell használnia.

Nem folyik le a víz a kádban

Mi okozza a kádban lévő víz lassú lefolyását? A lassan leeresztő kád oka általában a vízáramlást korlátozó dugulás. A dugulás maga általában összecsomózódott hajból, szennyeződésből, zsírból és/vagy szappanhabból áll. Nehéz lehet eltávolítani őket, mert a haj vagy a szőrdarabok körbetekerhetik a lefolyó egyes részeit.

Lassan folyik le a víz a kádban

Ha a fürdőkádat nemrég állították be, elméletileg az is elképzelhető, hogy tervezési hiba következtében nem, vagy csak nagyon lassan folyik le a víz. Ilyenkor megeshet az is, hogy túl szűk lefolyócsövet építettek be a vízszerelők. A csővezeték lejtése szintén lényeges. Optimálisnak gondoljuk a 3-5 ezreléknyi lejtést. Az 1%-os lejtéssel nem értünk egyet, sok helyen éppen emiatt adódnak a dugulások.

A hirtelen kanyarok is előszobái a makacs dugulásoknak a lefolyóban. A 90 fokos vagy annál nagyobb szögben vezetett lefolyó nem előnyös. Derékszög helyett lágyabban, nagyobb ívekben kell vezetni a szennyvízcsatornát.

Nehezen folyik le a víz dugulás miatt

Érdemes először megpróbálni kitisztítani a szűrőt, vagy egy drótot bedugni, és kipiszkálni az esetleges lerakódásokat.

Hogyan lehet kidugítani egy álló vízzel teli fürdőkádat?

Mit kell tenni, ha nem vagy csak nehezen folyik le a víz a kádban?

  1. Öntsön 1 csésze vizet a lefolyóba.
  2. Öntsön fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba.
  3. Keverjen össze ecetet a második elkészített csésze vízével.
  4. Öntsük az ecet/víz keveréket a lefolyóba a hozzáadott szódabikarbónával – A lefolyó ekkor buborékolni kezd/pezseg, ami azt jelenti, hogy elkezdődött a lefolyó átjárhatóságát célzó kémiai reakció!

sósav használatát fürdőkádban NEM ajánljukIDE kattintva elolvashatja, hogy az ecet szódabikarbóna keveréken kívül még milyen lefolyótisztítót ajánlunk.

Lehet használni WC pumpát a fürdőkádnál?

Igen, van esély rá, hogy kidugítsa a kád lefolyóját egy WC pumpával, de először le kell zárnia a túlfolyót. A kádak lényegében két lefolyóval rendelkeznek, ezért kell lezárnia a túlfolyót az eredményes pumpáláshoz.

Kád lefolyó szétszedése

Az egyik lényeges tudnivaló, hogy a kád lefolyóját nem javasoljuk szétbontani, ugyanis ha a tömítés elmozdul vagy leesik, saját magunk házilag nem tudjuk visszaszerelni, és vízvezeték szerelőt kell hívnunk.

Kád szifonjának tisztítása

A kád lefolyó tisztítása gyakran kihívást jelent, mivel a szifon a mosogatóval ellentétben nem szabadon hozzáférhető. A szifon a kád alatt található. A mosdóhoz hasonlóan szag bűzzáró funkciója van, lezárja a szennyvízszagot, ezért nélkülözhetetlen a használata. Ugyanakkor az idegen testek, különösen a haj, a szifon kanyarulatai miatt megtapadnak a kanyarban, és a víz nem folyik le rendesen. Jó hír: ha a szifon okozza a lefolyó dugulását, akkor viszonylag könnyen eltávolítható. Az első lépés a telepített szifon típusától függ.

Amit viszont megtehetünk, hogy benyúlunk a lefolyóba egy csipesszel, és a kiszedjük elérhető hajszálakat és iszapos szennyeződést a lefolyóból, megtisztítva ezzel a víz útját.

fürdőkád dugulás megszüntetése

Ha mindent kiszedtünk, amit elértünk a lefolyóból, teleengedhetjük forró vízzel a fürdőkádat ledugózva. Miután megtelt a kád, a dugó kihúzása után a lefolyó forró víz megindulva további tisztító hatást fejt ki, amit WC pumpával rásegítve tudunk még fokozni.

Fürdőkád WC pumpával történő pumpálásánál arra figyeljünk, hogy vákuumot akkor tudunk csinálni – ezáltal a házilagos duguláselhárítás hatékonyságát növelni -, ha letakarjuk a túlfolyót.

Fürdőkád dugulás vegyszeres tisztítás

A bolti lefolyótisztító szerek közül ajánlott a zselés szereket alkalmazni, mert ha esetleg nem sikerül megszüntetni a kád dugulását, akkor a zselés állagú lefolyótisztítók tapadnak meg a legkisebb valószínűséggel a lefolyó falán és a szifonban.

Fürdőkád lefolyó szűrő

A lefolyóra – legyen az zuhanytálca, mosdó vagy kád lefolyó – érdemes szűrőt tenni, mert sok hajszál, szőr fennakadhat rajta, így kiküszöbölhető a dugulás!

Fürdőszoba felújításakor ügyeljünk arra, hogy a kád vagy legalább a kád lefolyója le legyen takarva, és ne hulljon bele a kádba mindenféle glettanyag, festék, alapozó vagy ragasztó, mert ha ezek bekerülnek a kád lefolyó rendszerébe, akkor ott már csak tapasztalt duguláselhárító segíthet.