Kád duguláselhárítás gyorsan

Megosztás

A fürdőkád el van dugulva. Mit tehetek?

Van pár dolog, amit mi magunk is megtehetünk a házilagos kád duguláselhárítás érdekében. Most összefoglaljuk azokat a lehetőségeket, amelyek a kád szétszerelése nélkül használhatók. Lényeges annak feltárása, hogy mi dugította el a lefolyót. Vizsgáljunk meg egy olyan problémát, ahol az ok viszonylag egyértelmű. Az egyszerű kád dugulás, normál használat eredményeként is kialakulhat: tusfürdő, sampon, a lefolyóba kerülő haj és szőrszálak eltömíthetik a vízelvezető rendszert.

Házilagos kád duguláselhárítás 3 módszerrel

Fürdőkád dugulás elhárítása dróttal (csőspirállal)

1. Távolítsa el a szűrőt. FIGYELEM! A szűrőt csak abban az esetben távolítsa el, ha megbizonyosodott arról, hogy a szifon alá van támasztva!! Haj és szappan gyakran felhalmozódik a szűrő alatt, amely a lefolyóban vagy afelett található. Habár sok szűrő kézzel is eltávolítható, lehetnek olyan csavarok, amelyeket szintén el kell távolítani. Távolítsa el a csavarokat a megfelelő (csillag vagy sima) csavarhúzóval.

kád lefolyó duguláselhárítás
  • A csavarhúzófej méretének és alakjának könnyen illeszkednie kell a csavarba. Ellenkező esetben csak tönkremegy a csavarfejen lévő horony, és meghiúsul az egész művelet!
  • Forgassa el a szűrőt körülvevő csavarokat, amíg minden meg nem lazul. Ezután helyezze a csavarokat biztonságos helyre, miközben kidugítja a lefolyót!

2. Távolítsa el a dugót. Néhány lefolyóban szűrők helyett káddugók vannak, ezek szintén a lefolyóban helyezkednek el. Ezeket könnyebb eltávolítani, mert semmilyen csavar nem tartja őket. Egyszerűen távolítsa el a dugót csavarással és kiemeléssel.

3. Távolítsa el a szűrő és a dugó körül felgyülemlett szennyeződést. A szűrőn vagy a dugón az idő múlásával rengeteg iszap gyűlik össze. Távolítsa el a szőrt és a szappanmaradványokat; előfordulhat, hogy le kell kefélni egy kicsit a szűrőt és a dugót attól függően, hogy mennyire piszkosak.

4. Helyezze a lefolyótisztító drótot a lefolyóba. Amikor a drótot elég mélyre toljuk, a lefolyó csapdájába ütközhet, amely a lefolyó ívelt része. Tolja át a lefolyótisztító spirált ezen a csapdán. A spirál rugalmas és meghajlik.

5. Ha úgy érzi, hogy nem tud továbbhaladni a lefolyóban, húzza ki a spirált. A spirál sok kicsi, egymással összekapcsolt résszel rendelkezik, így megragadja a hajat, és lehetővé teszi a szennyeződések kihúzását. Tisztítsa meg a drótot gondosan, ha meg akarja menteni, hogy a jövőben újra felhasználható legyen. A haj és a szappan akár néhány hónap alatt is felhalmozódhat, ezért a rendszeres tisztítás nagyon hasznos.

kád duguláselhárítás csőgörénnyel

6. Tesztelje a kádat, hogy ekkor már nincs-e eldugulva. A víznek rendesen le kell mennie a lefolyóban. Ha ez a módszer nem működött, próbálkozzon másik módszerrel!

7. Szerelje vissza a dugót és a szűrőt. Ne felejtse el visszatekerni a kiszedett csavarokat.

Kád duguláselhárítás vegyszerrel

lefolyótisztító szer

1. Vásároljon vegyi lefolyótisztítót a boltból. A vegyszeres lefolyótisztítók megszüntetik a lefolyók dugulását olyan vegyi anyagokkal, mint a kálium-hidroxid vagy a kénsav. Megfelelő használat esetén megtisztítják a legtöbb leeresztő dugót is.

Válasszon egy bolti lefolyótisztítót. Győződjön meg arról, hogy a termék alkalmas az Ön rendszeréhez is; a tisztító címkéjén feltüntetik, hogy milyen típusú csövekhez és lefolyókhoz alkalmas. Ha van, vásároljon kifejezetten fürdőkádakhoz kifejlesztett terméket.

2. Használat előtt feltétlenül olvassa el a tisztító hátulján található utasításokat! Ezek a gyártó utasításai, és minden lefolyótisztító egy kicsit más. Néhányan megkövetelhetik védőszemüveg vagy kesztyű viselését, csak bizonyos mennyiségű folyadék beöntését stb. A címkén lévő utasítások elolvasása elengedhetetlen a vegyi leeresztő tisztító biztonságos használatához!

3. Engedje le (teljes dugulás esetén merje ki) a vizet a fürdőkádból. Szüksége lehet egy vödörre vagy egy nagy edényre a kádban maradt víz eltávolításához.

4. Öntse a kád lefolyójába a szükséges mennyiségű tisztítószert. Vigyázzon, hogy ne fröccsenjen a vegyszeres tisztítószer, amikor kinyitja az üveget, és a vegyszert a csatornába önti.

Az esetleges kiömlött anyagokat azonnal törölje le. Bármilyen vegyi anyag kezelése közben viseljen kesztyűt.

5. Várja meg, amíg hat a szer. Sok duguláselhárító szerint 15-30 perc elegendő, ezért hagyja, hogy a vegyszer ennyi ideig kifejtse a hatását a lefolyóban.

6. Öblítse le a lefolyót hideg vízzel. A lefolyónak 15-30 perc várakozás után működnie kell. Kapcsolja be a hideg vizes csapot a kádban, és a víznek azonnal el kell tűnnie a lefolyóból.

7. Ha a lefolyót nem sikerült megtisztítani, vegye fel a kapcsolatot egy profi duguláselhárítóval vagy vízvezeték-szerelővel. Különböző vegyi anyagok keverése veszélyes lehet, ezért ne próbálkozzon más vegyszeres tisztítószerrel, ha az első nem tisztította meg a kád lefolyóját. Ezen a ponton mindenképpen segítséget kell kérnie egy megbízható duguláselhárítótól.

Kapcsolódó duguláselhárítási cikkek:

Kád duguláselhárítás WC pumpával

Ha nincs otthon WC pumpa, nem kell barkácsboltba menni, mert általában kapható olyan üzletekben (Auchan, Tesco, DM, Pepco), ahol a napi bevásárlás mellett beszerezhetjük.

duguláselhárítás WC pumpával

1. Tisztítsa meg a szűrőt vagy a lefolyódugót az esetleges iszapos szennyeződések eltávolításához. Távolítsa el a szűrőt a megfelelő csavarhúzóval (rögzítő csavarok). Csavarja ki és emelje meg a dugót annak eltávolításához. Tisztítsa meg egy ronggyal a szűrőt és a dugót a szőr és a szappanmaradványok eltávolításához.

2. Töltse fel a fürdőkádat néhány centiméternyi vízzel. Csak annyi vízzel töltse fel a kádat, hogy a WC pumpa elmerüljön benne.

3. A WC pumpával szívja ki a lefolyóban lévő akadályokat. Helyezze a pumpát a lefolyó fölé, és pumpálja ütemesen. Itt némi erőt kell alkalmaznia, de legyen óvatos, mert előfordulhat, hogy kifröccsen. Ilyenkor piszkos víz és a szennyvíz kerülhet ki a lefolyóból.

Körülbelül 10 pumpálás után ellenőrizze, hogy jön-e ki szennyvíz a lefolyóból. Ha semmi sem jön ki a lefolyóból, pumpáljon még erősebben.

Addig próbálhatja a pumpálást a lefolyó fölött, ameddig úgy látja, hogy megindul a víz. Ha esetleg nem jön ki dugulást okozó szenny a lefolyóból, előfordulhat, hogy más módszert kell használnia.

Nem folyik le a víz a kádban

Mi okozza a kádban lévő víz lassú lefolyását? A lassan leeresztő kád oka általában a vízáramlást korlátozó dugulás. A dugulás maga általában összecsomózódott hajból, szennyeződésből, zsírból és/vagy szappanhabból áll. Nehéz lehet eltávolítani őket, mert a haj vagy a szőrdarabok körbetekerhetik a lefolyó egyes részeit.

Lassan folyik le a víz a kádban

Ha a fürdőkádat nemrég állították be, elméletileg az is elképzelhető, hogy tervezési hiba következtében nem, vagy csak nagyon lassan folyik le a víz. Ilyenkor megeshet az is, hogy túl szűk lefolyócsövet építettek be a vízszerelők. A csővezeték lejtése szintén lényeges. Optimálisnak gondoljuk a 3-5 ezreléknyi lejtést. Az 1%-os lejtéssel nem értünk egyet, sok helyen éppen emiatt adódnak a dugulások.

A hirtelen kanyarok is előszobái a makacs dugulásoknak a lefolyóban. A 90 fokos vagy annál nagyobb szögben vezetett lefolyó nem előnyös. Derékszög helyett lágyabban, nagyobb ívekben kell vezetni a szennyvízcsatornát.

Nehezen folyik le a víz dugulás miatt

Érdemes először megpróbálni kitisztítani a szűrőt, vagy egy drótot bedugni, és kipiszkálni az esetleges lerakódásokat.

Hogyan lehet kidugítani egy álló vízzel teli fürdőkádat?

Mit kell tenni, ha nem vagy csak nehezen folyik le a víz a kádban?

  1. Öntsön 1 csésze vizet a lefolyóba.
  2. Öntsön fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba.
  3. Keverjen össze ecetet a második elkészített csésze vízével.
  4. Öntsük az ecet/víz keveréket a lefolyóba a hozzáadott szódabikarbónával – A lefolyó ekkor buborékolni kezd/pezseg, ami azt jelenti, hogy elkezdődött a lefolyó átjárhatóságát célzó kémiai reakció!

sósav használatát fürdőkádban NEM ajánljukIDE kattintva elolvashatja, hogy az ecet szódabikarbóna keveréken kívül még milyen lefolyótisztítót ajánlunk.

Lehet használni WC pumpát a fürdőkádnál?

Igen, van esély rá, hogy kidugítsa a kád lefolyóját egy WC pumpával, de először le kell zárnia a túlfolyót. A kádak lényegében két lefolyóval rendelkeznek, ezért kell lezárnia a túlfolyót az eredményes pumpáláshoz.

Kád lefolyó szétszedése

Az egyik lényeges tudnivaló, hogy a kád lefolyóját nem javasoljuk szétbontani, ugyanis ha a tömítés elmozdul vagy leesik, saját magunk házilag nem tudjuk visszaszerelni, és vízvezeték szerelőt kell hívnunk.

Kád szifonjának tisztítása

A kád lefolyó tisztítása gyakran kihívást jelent, mivel a szifon a mosogatóval ellentétben nem szabadon hozzáférhető. A szifon a kád alatt található. A mosdóhoz hasonlóan szag bűzzáró funkciója van, lezárja a szennyvízszagot, ezért nélkülözhetetlen a használata. Ugyanakkor az idegen testek, különösen a haj, a szifon kanyarulatai miatt megtapadnak a kanyarban, és a víz nem folyik le rendesen. Jó hír: ha a szifon okozza a lefolyó dugulását, akkor viszonylag könnyen eltávolítható. Az első lépés a telepített szifon típusától függ.

Amit viszont megtehetünk, hogy benyúlunk a lefolyóba egy csipesszel, és a kiszedjük elérhető hajszálakat és iszapos szennyeződést a lefolyóból, megtisztítva ezzel a víz útját.

fürdőkád dugulás megszüntetése

Ha mindent kiszedtünk, amit elértünk a lefolyóból, teleengedhetjük forró vízzel a fürdőkádat ledugózva. Miután megtelt a kád, a dugó kihúzása után a lefolyó forró víz megindulva további tisztító hatást fejt ki, amit WC pumpával rásegítve tudunk még fokozni.

Fürdőkád WC pumpával történő pumpálásánál arra figyeljünk, hogy vákuumot akkor tudunk csinálni – ezáltal a házilagos duguláselhárítás hatékonyságát növelni -, ha letakarjuk a túlfolyót.

Fürdőkád dugulás vegyszeres tisztítás

A bolti lefolyótisztító szerek közül ajánlott a zselés szereket alkalmazni, mert ha esetleg nem sikerül megszüntetni a kád dugulását, akkor a zselés állagú lefolyótisztítók tapadnak meg a legkisebb valószínűséggel a lefolyó falán és a szifonban.

Fürdőkád lefolyó szűrő

A lefolyóra – legyen az zuhanytálca, mosdó vagy kád lefolyó – érdemes szűrőt tenni, mert sok hajszál, szőr fennakadhat rajta, így kiküszöbölhető a dugulás!

Fürdőszoba felújításakor ügyeljünk arra, hogy a kád vagy legalább a kád lefolyója le legyen takarva, és ne hulljon bele a kádba mindenféle glettanyag, festék, alapozó vagy ragasztó, mert ha ezek bekerülnek a kád lefolyó rendszerébe, akkor ott már csak tapasztalt duguláselhárító segíthet.