Konyhai lefolyó dugulás

Megosztás

A konyhai lefolyó dugulás mosogatóban vagy mosogatógépben alakul ki leggyakrabban. Cikkünkben adunk néhány tippet a makacs dugulások elhárítására házilag, illetve ötleteket a konyhai dugulások elkerülésére.

Dugulás oka a konyhában

A konyhában a zsír és az olaj okozza a legtöbb dugulást. A keményítő tartalmú élelmiszerek (pl. krumplihéj, sárgarépa, tésztadarabok) gyorsan le tud menni a lefolyón, és ott megköthetik a zsírokat és a túlzott mennyiségben alkalmazott mosogatószert, vízkő és zsírkő alakulhat ki a lefolyó vezetékrendszer falán.

Általánosságban javasoljuk a konyhai szűrő alkalmazását, a mosogatószifon rendszeres tisztítását, és kevés mosogatószer, de bő, forró víz alkalmazását mosogatáskor.

Ha mosogatógépet használunk rendszeresen, akkor a használat gyakoriságától függően érdemes 2-4 hetente egy forró vizes öblítő programot lefuttatni a mosogatógépen, mert ezek az eszközök jellemzően víztakarékosak, ami viszont elősegíti a dugulások kialakulását.

Makacs lefolyódugulás megszüntetése házilag

  • Mechanikus: pumpálásos módszer, duguláselhárító spirál, azaz csőgörény bevetése.
  • Vegyszeres: lefolyótisztítás házilag ecet szódabikarbóna, illetve számos egyéb vegyszeres duguláselhárító szer alkalmazása.
Konyhai lefolyó dugulás megszüntetése

Nincs dugulás mégsem folyik le a víz

Ha nincs dugulás de nem folyik le a víz, vagy csak lassan folyik le a víz a lefolyóban, akkor valószínűleg részleges dugulás alakult ki a lefolyó vezetékrendszerben.

Ha a víz csak lassan, bugyborékoló hangot hallatva távozik a mosogatóból, akkor ez dugulásra utal, de legalábbis annak a kezdeti jele. Vagy a mosogatószifonban vagy a lefolyórendszer egy távolabbi szakaszán alakult ki szűkület a cső keresztmetszetében.

Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk a lehetőségeket, ha ilyet tapasztal: Nincs dugulás mégsem folyik le a víz.

Jön fel a víz a lefolyóból

A lefolyó vízelvezetési problémák oka gyakorta tervezési hibából, nem megfelelő lefolyó lejtésből adódnak. Szintén előfordul, hogy gyökérbenövés okoz gondot a csőben, a csatorna kivezető vége mechanikailag deformálódott, és nem tud távozni a szennyvíz a csőből.

Az átemelő szivattyú meghibásodás a szennyvízaknában okoz gondot, tehát nem biztos, hogy mindig a konyhában kell keresnünk a mehgoldást.

Gyakori kérdések

Mi a legjobb módja a konyhai dugulás megszüntetésének?

Nagy eséllyel meg lehet szüntetni a konyhai dugulást az alábbi módszerek egyikével:
Öntsön a lefolyóba forrásban lévő vizet.
Ellenőrizze, szükség esetén tisztítsa ki a mosogató szifonját.
Lefolyó pumpát bevetve szüntesse meg az elzáródást.
A szódabikarbóna és ecet kombinációja hatékony lefolyótisztító módszer.
Próbálja ki a duguláselhárító csőkígyót („csőgörényt”).

Hogyan lehet leengedni a mosogatóban álló vizet?

Kipróbálhatja a konyhai mosogató dugulás megszüntetésére az ecet és szódabikarbóna keverékét is. Először merje ki a mosogatóban lévő vizet. Ezután öntsön egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, majd öntsön rá egy csésze ecetet. Várjon 15 percet, és forró vizet engedjen lefolyókba, hogy megtisztítsa az oldattól.

Lehet pumpálással segíteni a mosogató duguláson?

Igen, az egyszerű mosogató pumpa kidugíthatja a konyhai mosogatót. Amikor a pumpát használja, dugaszolja le a konyhai mosogató lefolyó egyéb kivezetéseit (szifon, mosogatógép felé) egy ronggyal. Ügyeljen arra is, hogy a pumpa teljesen ellepje az eldugult konyhai mosogató lefolyóját. Tartsa a dugattyút függőleges helyzetben, és pumpáljon 10-szer erőteljesen.

Hogyan lehet megtisztítani a lassan leeresztő mosogatót?

A következőképpen tisztíthatja meg a lassan leeresztő lefolyót anélkül, hogy duguláselhárítót kellene hívnia:
1. lépés: Öntsön be a lefolyóba egy fél csészényi szódabikarbónát.
2. lépés: Öntsön hozzá 1 csésze ecetet 1 csésze nagyon forró vízhez. Öntse ezt az előbb e lefolyóba öntött szódabikírbónára. Ez vegyszeres úton leoldja a lefolyó falára tapadt zsíradékokat.
3. lépés: Dugaszolja le a lefolyót egy dugóval, és hagyja állni 15 percig.
4. lépés: Forraljon fel egy fazéknyi vizet ezalatt, és ha letelt a 15 perc, öntse be a lefolyóba!

Okozhatok kárt a lefolyóban pumpálással?

Nem tud kárt tenni a lefolyóban mosogató pumpával, de előfordul, hogy a lefolyórendszer egy mosogatótól távolabb lévő pontján alakult ki dugulás vagy a lefolyó átmérőjének beszűkülése. Ilyenkor megeshet, hogy az otthoni vízvezeték-rendszer mélyén lerakódott anyag nem reagál a pumpálás okozta nyomásváltozásokra. Ne fejtsen ki túlzottan nagy erőt, ha a lefolyó válik átjárhatóvá normál erejű pumpálás hatására, szakember segítségére lesz szüksége.