Lefolyó dugulás megelőzése

Megosztás

Átfogó útmutató a lefolyó dugulás megelőzése érdekében. Csak Ön képes megakadályozni otthonában a lefolyó eldugulását. A dugulásmentes lefolyók karbantartása egyszerű, ha már tudja a módját.

Az eldugult lefolyó vagy csatorna rémálom. És mindig a legrosszabbkor fordul elő: drágák, időigényesek és általános fejfájással kell számolnunk – nem beszélve a lefolyórendszer szagáról, amely borzasztó otthonában. Miután a lefolyó eldugult, gyakran nincs sok választási lehetőség, mint vegyszereket használni vagy szakembert hívni.

Ne engedjen bármit a lefolyóba!

Még ha nem is tapasztal dugulást otthona lefolyórendszerében, a fővezetékekbe kerülő nagyobb hulladékok gondot okozhat otthonunkban, felesleges megterhelést okozhat a kommunális szennyvíz- és csatornarendszerek számára, és károsíthatja a környezetünket. Azonban a duguláselhárítás költségei számunkra, valamint közösségünk számára elkerülhető a megfelelő lefolyó karbantartással, és azáltal, hogy eleve nem hagyjuk, hogy nem odavaló dolgok kerüljenek a csatornarendszerbe.

csatorna dugulás

Hogyan tisztítsuk meg a csatornákat?

A csatornadugulás megelőzésének legelső lépése a tisztítás. A rendszeres otthoni lefolyótakarításra gondolunk. Csatornáink tisztán és szeméttől mentesen tartása ugyanolyan fontos a családja egészsége és otthona kényelme szempontjából, mint a konyhai pultok letörlése és a WC súrolása rendszeresen.

Általában, ha tudatában van annak, amit beleenged a csatornába, akkor valóban nem kellene gyakran – általában havonta egyszer – megtisztítania őket a lerakódásoktól.

Bizonyos lefolyókat azonban rendszeresebben ellenőrizni kell, különösen a fürdőkád vagy a zuhany, valamint a fürdőszobai mosogatók lefolyóit, mert általában ott válik problémává a haj. A hajhullás samponozás vagy borotválkozás közben mindennapos természetes esemény, de a lefolyócső elzáródásához nem kell sok. Ha ehhez hozzáadja az összes használt szappant és fogkrémet, könnyen beláthatja, miért fordulhatnak elő olyan gyorsan dugulások, és miért olyan nehéz őket megszüntetni.

Lefolyók javasolt karbantartása

Heti tisztítás

Emelje fel a dugókat a fürdőszoba mosdójában, távolítsa el az esetleges szennyeződéseket, dobja ki a szemétbe (ne a WC-be!), majd mossa le a dugót, és tegye vissza a lefolyóba.

Távolítsa el a lefolyó fedelét a zuhany vagy a kád lefolyójából, és pl. egy meghajlított huzallal vagy hasonló eszközzel távolítsa el az ott felhalmozódott szennyeződéseket, összeállt lerakódásokat.

Havi karbantartás

Tisztítsa meg a lefolyó szűrőjét egy erős kefével, vagy daráljon fel néhány csésze jeget és egy kis konyhasót. Ez segít leválasztani a zsírt és a nyálkát a szűrő oldaláról. Ezután öblítse le hideg vízzel, majd egy fél citrom rácsavarásával szagtalanítsa.

Ha van kádja, vegye le a túlfolyót, és emelje fel az előkerülő egységet, hogy elérje a rugót vagy a billenőkart. Távolítsa el a felgyülemlett szennyeződést és alaposan öblítse ki, mielőtt visszatenné.

Használjon antibakteriális lefolyótisztítót az otthonában lévő szennyvíz fertőtlenítéséhez. Sok lefolyótisztító granulátum antibakteriális hatású, 100%-ban biológiailag lebomló, nem korrozív, így nem károsítja az otthoni vízvezeték-rendszert, és sokkal biztonságosabb családja számára, mint a vegyszeres lefolyótisztító szerek.

Hogyan lehet a lefolyót tisztán tartani?

Ha a lefolyónkban már nincsenek lerakódások, tartsuk is ebben az állapotban! Sok apró dolgot tehetünk minden nap, hogy csökkentsük a dugulást kiváltó anyagok mennyiségét. Elsőre sok munkának tűnhet, de ezek a dolgok gyorsan szokássá válhatnak. Néhány egyéb szokással ellentétben ez valóban időt, pénzt és sok fejfájást takarít meg Önnek!

Mosogató lefolyó szűrő
 1. Helyezzen szűrőt az összes lefolyóba – különösen a fürdőkádba, zuhanyzóba -, hogy összegyűjtse a szőrt, hajat, szappanmaradványokat és egyéb szennyeződéseket. Valószínűleg ez a legegyszerűbb, ugyanakkor a leghatékonyabb dolog az átjárható lefolyók megőrzéséhez.
 2. TIPP: a szűrőt érdemes a zuhany lefolyó fedele alá felszerelni, így nem kell elrontania a zuhany dekorációját, vagy fedetlenül hagynia a lefolyót. Ha van egy lecsavarható lefolyó fedél, akkor helyezze a szűrőt a lefolyó fedele alá, és helyezze vissza a fedelet.
 3. Közvetlenül zuhanyozás vagy fürdés előtt fésülködjön meg, hogy eltávolítsa a laza haj nagy részét. A hajat megfogja a szűrő, és kidobhatja a szemétbe, és nem a lefolyóban végzi. A kisebb haj- és szőrdarabok így is lefolynak, de ez segít csökkenteni a mennyiséget.
 4. Ha meleg van, fürdesse a lakáson kívül a háziállatokat. Ha hideg lesz, és benti fürdésre van szükségük, tegyen egy rongyot a zuhany lefolyójába, hogy felfogja a kihulló szőrdarabokat, és később kidobhassa a szemétbe. Alternatív megoldásként fontolja meg műanyag kád használatát a kád vagy a zuhany helyett. Így a szőrt kiürítheti a szabadba, és elkerülheti a háziállat szőrének lefolyóba eresztését.
 5. Csökkentse szemétfüggőségét, és építsen komposztálót. Ez nem csak a víz és az energia megtakarításában segít, hanem kevesebb szilárd, ragacsos anyagot enged le a lefolyóba, így kevesebb esély lesz a dugulásra. Még akkor is, ha nincs kertje vagy gyepe, sok családi ház és kertészet szívesen átveszi és felhasználja a komposztját, főleg ha külön válogatja a biológiailag lebomló anyagokat.
 6. Tanítsa meg a gyerekeknek az otthoni szennyvízrendszer tisztán tartásának fontosságát, valamint a csatornáink nem rendeltetésszerű használatából adódóan a kommunális szennyvízrendszerekre és a környezetünkre gyakorolt hatásokat. Ügyeljen arra, hogy megértsék, hogy a játékokat nem szabad lehúzni, és a lefolyónál kisebb játékokkal sem szabad a kádban játszani.
 7. Szerezzen be egy minőségi duguláselhárító spirált (más néven csőgörényt), és tanulja meg, hogyan kell használni. Néha bekövetkezik a dugulás, bármennyire is próbáljuk elkerülni. Valaki túl sok WC-papírt öblít vagy túl kevés vízzel öblít, véletlenül bedob valamit a mosogatóba stb. – az élet egyszerűen nem tökéletes.

  De rengeteg pénzt spórolhat meg magának azzal, ha saját maga képes kezelni a kisebb dugulásokat, és nem hív azonnal duguláselhárítót. Preferáltan javasoljuk a mechanikus módszereket (spirál, drót). Azonban, ha feltétlenül vegyszeres megoldást próbál alkalmazni, akkor ezt takarékosan tegye meg, különösen akkor, ha lefolyórendszerében van fémcső, mivel ezek a szerek korróziót okozhatnak.

A WC nem szemetes

Ne kezelje a lefolyót szemetesként! Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni ennek fontosságát. A WC, mosogatók és egyéb csatornák egyszerűen nem arra szolgálnak, hogy megfeleljenek a rendszeresen kidobott dolgok méretének és összetételének. Kérjük, ügyeljen arra, ami a csatornába kerül.

A WC-k aranyszabálya: ha nem biztos benne, dobja ki!

wc dugulás okai

(Más szavakkal: ha a hulladék nem WC-papír vagy vizelet, fekália, NE húzza le! Dobja ki inkább a szemetesbe.)

Íme egy elég kimerítő lista arról, hogy mit NE DOBJON A WC-BE:

 • A főzés során keletkező zsiradékok és olajok: ezek idővel összeállnak, és más tárgyak elakadnak bennük, hatalmas dugulást okozva. Ez egy igazán tág kategória, magában foglalja a húsokból származó zsírokat, zsírsavakat, növényi olajokat, zselésítőket, vajat, margarint és sok tejterméket is.
 • Hús, baromfi és halcsontok, tojáshéj: a csontok vagy a tojáshéjak apró darabkái gyakran lejutnak a lefolyóba, hogy más tárgyakkal együtt akadályt képezzenek. A csontokon maradt húsból származó zsír csak tovább rontja az esélyeket, hogy a lefolyó ellássa rendeltetésszerű funkcióját.
 • A tészta, a rizs és a kenyér megdagad a vízzel: ezek is dugulást okozhatnak. Ez igaz akkor is, ha a bennük lévő víz végül kifolyik, ezek az ételek azonban mégis a csövek belsejében ragadnak, hogy legközelebb újra elzáródást okozzanak.
 • Gumi: elég nyilvánvalónak tűnik, hogy egy alapvetően ragadós tárgy valahol megakad a rendszerben.
 • Termékcímkék: az emberek gyakran lehúzzák a címkéket, matricákat a gyümölcsökről és zöldségekről, és mosás közben egyszerűen bedobják őket a lefolyóba. Ezek összetapadhatnak más dolgokkal, szintén dugulást okozhatnak.
 • Haj, szőr: emberből, háziállatból, kisbabából, párnából: próbálja távol tartani a csatornarendszertől.
 • Baba popsitörlő kendő, szalvéta, papírtörlő és egyéb papírtermékek: bizonyos típusú toalettpapírok sem oldódnak fel elég gyorsan vagy alaposan ahhoz, hogy a szennyvízvezeték kezelni tudja.
 • Tampon, betét, egyéb női higiéniai termékek, beleértve a csomagolásukat is.
 • Vatta, cigarettacsikk, rostos ételek (például zeller, sárgarépa, burgonyahéj), amelyeket a mosogatóban lévő esetleges aprító (konyhamalac) nem tud feldolgozni.
 • Macskaalom, még az öblíthető fajtát sem!
 • Ragtapasz, fogselyem: ezek összeragadhatnak, hogy nagy akadállyá nőjenek.
 • Borotvák, pengék, fecskendők, tűk stb.: ezek súlyos sérüléseket okozhatnak a kommunális szennyvízrendszer, központi csatornahálózat és az élővilág számára. Az ilyen típusú eszközök biztonságos ártalmatlanításával kapcsolatban forduljon a helyi gyógyszertárakhoz vagy a közegészségügyi hatósághoz.
 • Óvszer, lufi, gumikesztyű: felfújódhatnak, és nagy akadályt képezhetnek.
 • Vényköteles gyógyszerek, testápolók és kozmetikumok: bármi, ami a testbe vagy a testére kerül, biztonságosnak tűnhet, ezek azonban potenciálisan mérgezőek lehetnek az állatokra nézve, ha visszakerülnek az ivóvíz rendszerünkbe. Sok gyógyszertár visszaveszi a maradék gyógyszereket, vagy forduljon orvosához, illetve a helyi közegészségügyi hatósághoz hasonló ügyben.
 • Ragasztó: nem hiszem, hogy magyarázatra szorul, ennek ellenére találkozunk néha ilyennel is. A tubus se kerüljön a lefolyórendszerbe!
 • Palackok kupakjai: legyenek fémek vagy műanyagok, a kisebb csövekbe beszorulhatnak.
 • Gyermekek játékai: a WC-dugulások gyakori okai. Tanítsa meg a gyerekeket arra, hogy mi az, ami nem oda való, és értesse meg vele, hogy a WC nem a Barbie baba vagy G.I. Joe jacuzzija…
 • Szappan: gyorsabban eltömítheti a lefolyókat, mint gondolná főleg akkor, ha a maradék összegyűlik és más dolgokat is megfog. Próbáljon meg kevesebb mosószert, sampont, fogkrémet stb.
 • A festék, az oldószerek, a körömlakk vagy a körömlakklemosó kárt okoz a talajvízben, és illegális is a csatornába önteni. A helyi festékboltban tájékozódhat arról, hogyan kell ezeket a szereket megfelelően ártalmatlanítani.
 • Motorolaj, sebességváltó folyadék, fagyálló stb. A helyi benzinkút vagy autóalkatrész bolt valószínűleg készséggel tájékoztatja Önt arról, hogyan és hol kell ártalmatlanítani ezeket az anyagokat, és előfordul, hogy néhányuk még programmal is rendelkezik ezek ártalmatlanítására.
 • Fehérítő és egyéb antibakteriális tisztítószerek. Ez leginkább azoknak szól, akiknek felszín alatti víz újrahasznosító rendszerük van, mivel az antibakteriális szerek elpusztíthatják a jó baktériumokat, amelyek a szeptikus rendszer működését fenntartják, bár egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a tisztítószerek károsak a település szennyvízrendszerére nézve is.