Lefolyó tisztítása házilag

Lefolyó tisztítása házilag, 3 bevált módszerrel megszüntethetjük házilag is a lefolyó dugulását.

Nincs nagyobb méreg, mint amikor észreveszi, hogy a lefolyó eldugult az edények mosogatása közben. Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás a boltban elérhető vegyszerekkel megszüntetni a dugulást.

Lefolyó tisztítása házilag szódabikarbónával

A szódabikarbóna olyan vegyszer, amely gyors megoldást nyújthat. Használata elterjedt környezetkímélő jellege és hatékonyságának köszönhetően.

Miután egy fél pohárnyit beöntött a lefolyóba, öntsünk rá egy pohár ecetet. Látni fogjuk, hogy habzik, így követhetjük a folyamatot. Amikor a habzás megszűnt, öntsön forró vizet a csatornába, majd pedig hideg vizet. Ha egyik módszer sem volt elég hatékony, öntsünk egy pohár sót, egy pohár szódabikarbónát és fél pohár ecet keverékét a lefolyóba. Hagyja a keveréket tíz percig állni, majd öntsön 2 liter forró vizet a lefolyóba. A három módszer együttesen kombinálva biztosan segíteni fog nekünk a dugulás gyors megszüntetésében.

Ha nem segített, akkor valószínűleg makacs zsírkő vagy lerakódás alakult ki a lefolyóban, ilyenkor valószínűleg csak a gépi spirálozás, vagy nagy nyomású womás duguláselhárítás segíthet.

Érdemes kipróbálni, melyik működik a legjobban nekünk, hogy egy esetleges probléma esetén ne kelljen kísérletezni, csak vegye ki a megfelelő szereket, és alkalmazza azokat rögtön. Ha a duguláson kívül a kellemetlen szagokkal is küzd, akkor az ecet mellett hihetetlen módon a kóla is hatékony gyógymód lehet. Legyen körültekintő a választott módszert illetően, majd alaposan öblítse le a lefolyót és a kagylót. Az ecet és a só szintén jó rozsdaeltávolító szerek, de fertőtlenítőszernek is kiváló.

Bórax

Bórax lefolyó tisztító

De vannak más lehetőségek is, amelyek szintén használhatók otthon. Sokkal jobban kímélik a környezet, és nem utolsósorban a pénztárcánkat. Az egyik ilyen lehetőség a bórax. Viszonylag olcsón lehet megvásárolni az élelmiszerboltokban. Melegítsük fel a vizet, majd öntsünk rá egy pohárral és tölcsérrel bóraxot a csatornába, végül megint egy pohár forró vizet. A szer 20 perc alatt hat. Ha a dugulás makacs, megismételheti a folyamatot.

Dugulás megoldása

Ha a dugulás röviddel a tisztítás és fertőtlenítés után visszatér a csővezetékünkbe, vagy ha többször megismételtük az eljárást bizonyos időközönként, akkor azt kell észrevenni, hogy a dugulási problémák újra és újra felmerülhetnek a nem megfelelő rendszerfelépítés vagy a helytelen használatból adódóan. Ilyenkor meglehet, hogy vízvezeték-cserére lesz szükség.

A teljes lefolyórendszer cseréje előtt azonban ellenőrizze, hogy a csapszűrő nincs-e eldugulva vagy vízkövesedett le. Ebben az esetben csak ki kell cserélnie. Ha minden rendben a szűrőnél, ellenőrizze a sarokcsapot is, mivel annak is lehet gond a szűrőjével. Ezt még szakember hívása nélkül is megoldhatja, egyszerűen csavarhúzóval és fogóval javíthatja a problémát.

Ha nem boldogul, hívjon minket a +36 20 293 4400 számon: Csongrádi László duguláselhárító mester.