Lefolyó tisztítása házilag

Megosztás

Lefolyó tisztítása házilag, 3 bevált módszerrel megszüntethetjük házilag is a lefolyó dugulását.

Nincs nagyobb méreg, mint amikor észreveszi, hogy a lefolyó eldugult az edények mosogatása közben. Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás a boltban elérhető vegyszerekkel megszüntetni a dugulást.

Lefolyó tisztítása házilag szódabikarbónával

A szódabikarbóna olyan vegyszer, amely gyors megoldást nyújthat. Használata elterjedt környezetkímélő jellege és hatékonyságának köszönhetően.

Miután egy fél pohárnyit beöntött a lefolyóba, öntsünk rá egy pohár ecetet. Látni fogjuk, hogy habzik, így követhetjük a folyamatot. Amikor a habzás megszűnt, öntsön forró vizet a csatornába, majd pedig hideg vizet. Ha egyik módszer sem volt elég hatékony, öntsünk egy pohár sót, egy pohár szódabikarbónát és fél pohár ecet keverékét a lefolyóba. Hagyja a keveréket tíz percig állni, majd öntsön 2 liter forró vizet a lefolyóba. A három módszer együttesen kombinálva biztosan segíteni fog nekünk a dugulás gyors megszüntetésében.

Ha nem segített, akkor valószínűleg makacs zsírkő vagy lerakódás alakult ki a lefolyóban, ilyenkor valószínűleg csak a gépi spirálozás, vagy nagy nyomású womás duguláselhárítás segíthet.

Érdemes kipróbálni, melyik működik a legjobban nekünk, hogy egy esetleges probléma esetén ne kelljen kísérletezni, csak vegye ki a megfelelő szereket, és alkalmazza azokat rögtön. Ha a duguláson kívül a kellemetlen szagokkal is küzd, akkor az ecet mellett hihetetlen módon a kóla is hatékony gyógymód lehet. Legyen körültekintő a választott módszert illetően, majd alaposan öblítse le a lefolyót és a kagylót. Az ecet és a só szintén jó rozsdaeltávolító szerek, de fertőtlenítőszernek is kiváló.

Bórax

Bórax lefolyó tisztító

De vannak más lehetőségek is, amelyek szintén használhatók otthon. Sokkal jobban kímélik a környezet, és nem utolsósorban a pénztárcánkat. Az egyik ilyen lehetőség a bórax. Viszonylag olcsón lehet megvásárolni az élelmiszerboltokban. Melegítsük fel a vizet, majd öntsünk rá egy pohárral és tölcsérrel bóraxot a csatornába, végül megint egy pohár forró vizet. A szer 20 perc alatt hat. Ha a dugulás makacs, megismételheti a folyamatot.

Dugulás megoldása

Ha a dugulás röviddel a tisztítás és fertőtlenítés után visszatér a csővezetékünkbe, vagy ha többször megismételtük az eljárást bizonyos időközönként, akkor azt kell észrevenni, hogy a dugulási problémák újra és újra felmerülhetnek a nem megfelelő rendszerfelépítés vagy a helytelen használatból adódóan. Ilyenkor meglehet, hogy vízvezeték-cserére lesz szükség.

A teljes lefolyórendszer cseréje előtt azonban ellenőrizze, hogy a csapszűrő nincs-e eldugulva vagy vízkövesedett le. Ebben az esetben csak ki kell cserélnie. Ha minden rendben a szűrőnél, ellenőrizze a sarokcsapot is, mivel annak is lehet gond a szűrőjével. Ezt még szakember hívása nélkül is megoldhatja, egyszerűen csavarhúzóval és fogóval javíthatja a problémát.

Ha nem boldogul, hívjon minket a +36 20 293 4400 számon: Csongrádi László duguláselhárító mester.

Professzionális lefolyótisztító szolgáltatás

Az eldugult lefolyók nemcsak kényelmetlenséget jelentenek, hanem egészséget is veszélyeztethetnek, és ha nem kezeljük őket időben, anyagi károkat is okozhatnak. Bár az eltömődött lefolyó WC pumpával történő megszüntetése jó első lépés, ha nem sikerül, itt az ideje, hogy professzionális lefolyótisztítót hívjon.

Büdös lefolyó konyha

A vízvezeték-szerelő rendelkezik azokkal az eszközökkel és tapasztalatokkal, amelyekkel gyorsan meghatározhatja az esetleges dugulást, és eltávolíthatja azt anélkül, hogy kockáztatná a vízvezetékeket vagy az otthonát. A professzionális lefolyótisztító szolgáltatás nemcsak rövid távon oldja meg a problémát, hanem tisztább, egészségesebb csatornákat is eredményez, amelyek hosszú távon jobban is teljesítenek.

A lefolyódugulás felmérése

A legtöbb lefolyódugulás akkor keletkezik, amikor szerves törmelék, például ételmaradékok, bőrsejtek, haj, szappan, szennyeződések és egyéb részecskék halmozódnak fel a lefolyóvezetékekben. Ha otthonában kemény a víz, a vizében lévő természetes ásványi anyagok idővel lerakódást okozhatnak a cső- és lefolyó falain, tovább növelve a dugulás kockázatát. Noha a pumpálás sokszor hatékonyan fel tudja bontani a lerakódásokat, a nagyobb vagy makacsabb dugulások szakszerű beavatkozást igényelnek a dugulás tartós megszüntetéséhez.

A professzionális lefolyótisztító szolgáltatás első lépése a tapasztalt problémák és a lefolyó állapotának felmérése. Bizonyos esetekben ez a lépés magában foglalhatja a lefolyó videoellenőrzését is egy kis kamerával egy rugalmas kábelen, hogy pontosan megtudja, hol van az elzáródás és az azt tartalmazó anyag. Miután a vízvezeték-szerelő megállapította a dugulás okát és pontos helyét, megteheti a szükséges lépéseket az eltávolítás érdekében.

Dugulás megszüntetése

A legtöbb makacs vízkő, amely nem reagál a pumpálásra, csőkígyóval távolítható el, amely egy hosszú, vékony kábelből áll, amelyet a lefolyóba vezet a szakember, hogy a végén lévő hegyes eszközzel lebontsa a dugulást okozó vízkövet. A csőkígyók kézi hajtásúak vagy motorosak is lehetnek, a lefolyó hosszától és átmérőjétől, valamint a dugulás fajtájától függően. A Rothenberger vagy a Rems Cobra ismert “csőgörény” márkák a szakmában.

Ha a lefolyókat megrongálta a dugulás, például a fa gyökereinek csatornába való behatolása, a duguláselhárító mester szakszerű csőjavítást is javasol a szivárgások kiküszöbölése és a csövek ép állapotának helyreállítása érdekében.

Továbbá, ha a kemény víz vagy más felhalmozódás megnövelte a dugulások kialakulásának kockázatát, javasolhat olyan szolgáltatást, mint például a woma (nagynyomású vízsugárral való tisztítás), hogy a makacs szennyeződéseket eltávolítsa a csövek belsejéből.

woma lefolyó dugulás tisztítás

A célra szánt vegyszeres lefolyótisztító rendszeres használata szintén ajánlható a szerves szennyeződések megismétlődésének megakadályozása érdekében anélkül, hogy kockáztatná a csövek károsodását, amelyet a maró vízelvezető tisztítószerek okozhatnak.

A tiszta, hatékony szennyvízcsatornák és lefolyók elengedhetetlenek az egészséges, kényelmes és hatékony otthonhoz.

Ha segítségre van szüksége a lefolyótisztítás szolgáltatásában, tapasztalt duguláselhárítóink gyors szolgáltatást és Önhöz igazodó időpontokat kínálnak, így a napi menetrend megszakítása nélkül megkaphatja a szükséges szakmai segítséget. Weboldalunkon még sok hasznos cikket olvashat, hogy többet tudjon meg átfogó vízvezeték- és javítási szolgáltatásainkról, vagy még mélyebben foglalkozzon az otthoni vízvezeték-javítás és -karbantartás témakörével.