Makacs dugulás a lefolyóban

Megosztás

Mi a teendő, ha a makacs dugulás a lefolyóban van?

Ha van egy makacs dugulás a lefolyóban, akkor érdemes rögtön cselekedni, mert ha teljesen eldugul, akkor duguláselhárító szakembert kell hívni.

Ha a makacs dugulást a lefolyóban házilag szeretnénk megszüntetni, az alábbi házilagos módszerek állnak rendelkezésünkre. Ha visszajön a víz a lefolyóból, a következő szerekkel elő lehet segíteni a víz lefolyását:

Ecet + szódabikarbóna lefolyótisztító

Az ecetet már nagyszüleink is előszeretettel használták háztartási tisztításhoz. Ha az ecethez szódabikarbónát keverünk, a duguláselhárítás egyik hatékony módszerét alkalmazzuk, ami nemcsak a dugulást szünteti meg hatékonyan, hanem a legtöbb esetben a lefolyót is szagtalanítja.

makacs dugulás a lefolyóban

A mosogató, mosdó vagy kád dugulás megszüntetéséhez, de akár egy zuhanytálca lefolyóba is öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát, majd öntsünk rá egy pohár ecetet. Hagyjuk hatni a szert, és 5-10 perc elteltével öblítsük le a szert forró vízzel. Amikor ezzel végeztünk, újabb néhány perc elteltével engedjünk rá hideg vizet is. Ha az ecethez sót teszünk, az is hatékonyan szüntetheti meg a lefolyó komoly dugulását.

Bóraxos dugulás megszüntetés:

A bórax háztartási boltokban vagy hipermarketekben található szer. Eldugult lefolyó esetében a következőképpen kell alkalmazni: tölcsér segítségével öntsünk fél pohár bóraxot a lefolyóba, majd öntsünk utána egy két pohár forró vizet. Ezután negyedóráig hagyjuk, hogy hasson a szer, ezután öblítsük le forró vízzel.

A folyamat akár többször is megismételhető, ha a konok lefolyó dugulás megszüntetése nem sikerült egy lépésben.

Az alábbi kereskedelmi forgalomban kapható duguláselhárító szereket ajánljuk még kipróbálásra a házi duguláselhárításhoz: Brilliance, Peridox és Szi-Ti.

FIGYELEM! A házilagos vegyszeres lefolyótisztítás után mindig szellőztessük át alaposan a lakást!

A lefolyó kluttyog

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy mitől kluttyog a lefolyó? A kluttyogást valószínűleg az okozza, hogy a lefolyó rendszerben lerakódások jöttek létre. Ehhez sokszor társulnak kellemetlen szagok is.

Ha a makacs dugulás a lefolyóban szennyeződés vagy zsírkő miatt rakódott le, akkor a vezeték átmérője, keresztmetszete beszűkül, így nehezebben tud lefolyni a víz. Ez bugyborékoló hangot okoz. A hangot az eltávozó levegő okozta vákuum hozza létre.

lefolyótisztítás házilag
lefolyótisztítás házilag

A lerakódások oka sokszor a túlzott mosogatószer vagy tisztítószer használat. Előfordulhat, hogy szappanmaradékok, haj- vagy szőrszálak lehetnek a kialakult jelenség okai. A lerakódásokat bőséges forró víz használatával kerülhetjük el zuhanyzó, mosogató vagy mosdó, illetve fürdőkád esetében.

WC dugulás okai

A WC dugulás az esetek túlnyomó részében megelőzhető lenne. Lehet, hogy nem hinné, de sokszor a figyelmetlenség vagy a vízspórolás vezet a WC dugulásához.

A manapság divatos víztakarékos öblítésű tartályok esetében gyakrabban fordul elő a dugulás. Az öblítés sokszor csak arra elég, hogy a WC csészéből tűnjön el a lehúzott salakanyag, viszont valahol a rendszerben megáll. Ez okozhat dugulást.

Mi azt javasoljuk, hogy legfeljebb vizelet lehúzásakor alkalmazzon takarékos öblítést, minden más esetben ürítse a tartály teljes tartalmát!

Nem való a WC-be nedves törlőkendő, tampon, de a túlzott mennyiségű vécépapír használat is okozhat dugulást. A lefolyóba véletlenül bekerült tárgyak, például WC illatosító, műanyag ülőke letört darabkái szintén megakadályozhatják a lefolyó teljes átöblitését.

Duguláselhárítás garanciával

Mi minden általunk megszüntetett dugulásra 14 napos garanciát vállalunk. Ez azt jelenti, hogy ha a lefolyó, szennyvíz vezeték újra bedugul 2 héten belül, akkor visszamegyünk feltétel nélkül a probléma újbóli megszüntetésére.

Nagyon gyakran tapasztaljuk, hogy a lefolyórendszer tervezési hibájából adódnak a gyors visszadugulások, megesik, hogy ilyenkor javasoljuk a szennyvíz vezetékek nyomvonalának módosítását a probléma tartós megszüntetésére.

Lefolyótisztító házilag

A lefolyó tisztítását sokszor elég megelőznünk a WC pumpa használatával. A pumpa segítségével gyakran megszüntethetők a lefolyó kezdeti szakaszán keletkezett eltömődések. Lefolyótisztító vegyszerekkel is hatékonyan szüntethetünk meg néhány dugulást.

A távolabbi szakaszokon létrejövő problémák már általában komolyabb beavatkozást igényelnek.

Csőgörény házilag

A duguláselhárító spirál, közismert nevén a „csőgörény”. Ez alapvetően egy spirál alakban feltekert huzal, amelynek elején hajtókar található, amivel behajthatjuk a lefolyóba, szennyvíz vezetékbe. A másik vége úgy van kiképezve, hogy a csőbe, lefolyóba hatolva minél nagyobb felületet tisztítson meg. A villaszerűen kialakított vég lekaparja a csövek faláról a lerakódásokat, szennyeződéseket, kialakult zsírosodást.

Vízvezeték dugulás

A vízvezeték dugulása gyakran a nem szakszerűen kivitelezett munka miatt jön létre. Visszatérő dugulásoknál valószínűleg cserélni kell a vezetéket, ami által hosszú távon megszüntethető a probléma.

Sokszor a csapok szűrője vízkövesedik, a leváló vízkő darabok okozhatnak lerakódásokat. A vízvezetékben utólagosan beépített vízszűrők, illetve nem szakszerűen beszerelt szűrőrendszerek eltömődése is vezethet problémához, de gyakran a régi, elöregedett vízvezetékek miatt válnak le korrodálódott darabok ami elszíneződést okoz a víz színében.

Könyököknél és idomoknál alakulhatnak ki dugulások, amit cserével lehet orvosolni. Ha nem odavaló anyagok, tárgyak kerülnek a csőhálózatba, például rozsda, vízkő, tömítőanyagok, akkor ezt karbantartással lehet hatékonyan eltávolítani.

Ha probléma van, érdemes minél hamarabb akcióba lépni a komolyabb gondok elkerülése érdekében.

Domestos lefolyótisztító használati utasítás

Hogyan kell használni a Domestos lefolyó tisztítót?
Akár negyedóra alatt feloldja lefolyórendszer falán lerakódott szennyeződéseket. Megfelelő használat esetén eltávolíthatja az ételmaradékot, a zsír lerakódásokat, illetve a szőrdarabokat is. Konyhai és fürdőszobai használatra egyaránt alkalmas, fertőtlenítő szagtalanító hatású.

Domestos lefolyótisztító használati utasítás
Domestos lefolyótisztító használati utasítás

FIGYELEM! Óvatosan kell kinyitni, ugyanis véletlen összenyomás esetén kifröccsenhet a flakon tartalma! A szert gyermekek elől elzárva kell tartani!

Teljes dugulás esetén a flakon egész tartalmát be kell önteni a lefolyóba, és 1-2 órát kell várni a következő öblítés előtt. Ha makacs dugulás a lefolyóban áll fenn, azaz a szennyvíz lassan folyik le, akkor is javasoljuk a flakon teljes tartalmát beleönteni a lefolyóba.

Ha nem boldogul a makacs dugulással a lefolyóban a duguláselhárítás házi módszereit alkalmazva, akkor készséggel állunk rendelkezésére: Csongrádi László duguláselhárító mester +36 20 293 4400.