Mosdó duguláselhárítás házilag

Megosztás

Mosdó duguláselhárítás házilag
Mielőtt nekiesnénk a mosdónk házilagos duguláselhárításának, először is feltétlen győződjünk meg hogy a lefolyócsonk tisztaságáról, valamint a szifonunk átjárhatóságáról ! Ha ott nem találkozunk jelentősebb szennyeződéssel, akkor szereljük össze szakszerűen a szifont, különösen a tömítésekre vigyázva. (tipikus probléma szokott lenni, a fültisztító pálcika, fogkrémes kupak, hajszál kupac és mosószer maradványok)

Először próbálkozhatunk az olcsó és környezetbarát (lakásunkban is megtalálható szerekkel)  – mint egy adag trisót,  szódabikarbóna vagy ecet + meleg víz.  Ha ezek már csődöt mondtak. Ekkor már jöhetnek a különféle bolti lefolyó tisztítószerek, (szi-ti, vix, kékcsoda, búvár, mr.muscle. stb…  melyek közül van a ami már pár száz forintos áron is beszerezhető, de hallottam már több ezer forintos termékről is. Ezen szerek valamelyikét öntsünk egy éjszakára a lefolyóvezetékbe és hagyjuk egészen reggelig, majd másnap egy nagy lábas forró vízzel öblítsük le.  Természetesen a gyártó is meghatározhatja a pontos felhasználás módot, akkor tartsuk be azt.  Ha csak nem komoly problémáról van szó általában adott a sikerélmény.

Amennyiben a mosdó dugulás-elhárítás házilag így mégsem sikerült volna tovább is próbálkozhatunk. Ekkor persze nem éppen kellemes mutatvány vár ránk és szükséges némi kézügyesség is. A szifon tisztítással legtöbbször már el háríthatjuk a dugulást, de érdemes a már túlságosan megereszkedett flexibilis gégecső lógást is csökkenteni az ideális szintre, valamint az összes alkatrész tisztaságáról. Megpróbálhatjuk még a slagos tisztítást is, tehát helyezzük nyomás alá a mosdó lefolyórendszerét. Amennyiben ez sem segített, akkor már csak a csőgörényes (spirálos) duguláselhárítás jöhet szóba.