Mosogatógép duguláselhárítás

Megosztás

Hogyan akadályozhatja meg a mosogatógép eldugulását? Ötleteink, hogy ne legyen szükség mosogatógép duguláselhárításra. Nagyon bosszantó dolog a mosogatógép dugulás. A mosogatógépek egy része beépített, ami megnehezíti a hiba felderítését. Amikor vendégeink vannak, még kellemetlenebb.

7 módszer, amellyel megakadályozhatja a mosogatógép dugulását:

 1. Tisztítsa meg a tányérokat az élelmiszer maradékaitól.
 2. Rendszeresen mosson edényeket.
 3. Futtasson meleg víz ciklust.
 4. Mossa meg a külső részeket és az éleket.
 5. Időnként tisztítsa meg a mosogatógép szűrőjét és egyéb alkatrészeit.
 6. Alkalmazzon ecetes öblítést.
 7. Javítsa az illatot szódabikarbóna vagy citrom hozzáadásával.

Miért dugul el folyamatosan a mosogatógép?

Az élelmiszerek, papír és egyéb maradékok felhalmozódása eltömődést okozhat. Figyelembe véve azokat a tárgyakat, amelyeket rendszeresen tesz a mosogatógépébe (főleg, hogy NEM szabadna előöblítenie az edényeket), időnként alkalmi dugulásra kell számítani.

4 ok, amiért a mosogatógép eldugulhat

A mosogatógép duguláselhárítás legegyszerűbb módszere, hogy felderítjük a hiba okát, amit megszüntetünk.

1. Eldugult szűrő

Az Ön mosogatógépének van egy szűrőkosara a lefolyóban, amely megakadályozza az ételmaradékok és egyéb tárgyak bejutását a csövekbe. Lehet, hogy egy kicsit bonyolult kivenni, de egy kis türelemmel meg tudja oldani.

Fogja meg erősen a kosarat, és óvatosan húzza meg. A szűrőt rendszeresen meg kell tisztítani, hogy az edények szikrázóan tiszták legyenek. Ha otthonában kemény a víz, akkor előfordulhat, hogy a leeresztő kosarat egy kevés ecetbe kell áztatnia a lerakódások eltávolítása érdekében, mert idővel eltömíthetik a mosogatógép szűrőkosárának lyukait.

2. Eldugult leeresztő tömlő

Ha a szűrőkosár tisztítása nem szünteti meg a mosogatógép dugulását, és még mindig nem folyik le a víz belőle, akkor ez a következő lépés, amelyet a fő csatornavezeték felé haladva kell ellenőrizni. A mosogatógépéből elszivattyúzott víz a konyhai mosogató lefolyójához csatlakoztatható tömlőn keresztül távozik.

A lefolyótömlő belsejében iszap keletkezhet, megakadályozva a leeresztést. Ha a mosogatógép lefolyócsövét tisztítja, szánjon időt arra, hogy megtisztítsa a mosogató alatt lévő többi leeresztő csövet is, így képes lesz megszüntetni a vízelvezetés problémáját.

3. Mosogatógép lefolyó dugulás

A dugulás a fő szennyvízvezetéken történt kifelé a csatornahálózat irányába. Ez lehet az oka annak, hogy a mosogatógép nem ürít megfelelően. Ha egynél több eldugult vezetéke van, vagy ha a mosogatógép leeresztésekor a víz visszafelé áramlik a mosogatóba, akkor nagyobb a baj, amelynek semmi köze a mosogatógépéhez.

mosogatógép lefolyó dugulás

4. Eltört a szennyvízcsatorna vezetéke

Bár a legtöbb ember nem gondolna erre, ha a mosogatógép eltömődött, egy törött csatornacső eldugíthatja az összes csatornát. Ha a mosogatógép, a WC és a zuhany nem ürít rendesen, itt az ideje az csatornavezetékek szakszerű állapotfelmérésének.

A szennyvíz vezetékek meghibásodhatnak, mert ha régiek a csövek, szétválhatnak a talajmozgások, a szakaszok egymáshoz képesti elmozdulásai vagy a fa gyökerei miatt. Sok lakásban nagyon régi, öntött vasból készült szennyvízvezetékekkel rendelkezik, amelyek élettartama lejárt.

Az ásás nélküli vízvezeték-javítási módszerek, például szakaszolással, a tisztítónyílásokon keresztüli beavatkozással az egyes vezetékszakaszok javítása, helyreállítása. Ki lehet cserélni a régebbi csöveket, és ezek a földmunkák nélküli beavatkozások kevésbé invazívak, mint a hagyományos szennyvízcsatorna-csere módszerei. A szennyvízcsövek cseréjére használt termék életciklusa általában 50 év, ami sokéves gondtalan használatot tesz lehetővé.

Van-e mosogatógépen visszafolyásgátló?

Egyes mosogatógépek visszacsapó szeleppel vannak ellátva, amelyek megakadályozzák a visszafolyást, másoknál ez egy egyszerű telepítési trükkel van megoldva. Ahol ezt megfelelően valósítják meg, ez megakadályozza, hogy a mosogatógépbe visszafolyjon a víz.

Miért bugyborékol a mosogatógép?

A mosogatógép glugyogó, kluttyogó hangot azért hallathat, mert az eltávolított ételmaradékok lejutottak a lefolyócsövekbe, és részleges dugulást hoztak létre, amely csapdába ejtette a levegőt. Amikor a víz a mosogatógépbe kerül, a levegő felszabadul, és a vízen keresztül buborékok szabadulnak fel, ami hörgő hangot okoz.

A megoldás a lefolyócső átjárhatóvá tétele duguláselhárító spirállal vagy womás lefolyótisztítással.

Miért nem ereszt le a vadonatúj mosogatógépem?

Távolítsa el a szűrőben vagy az annak környékén található maradékokat. Ha a leeresztő dugók és a szűrő tiszta, akkor lépjen tovább a vízleeresztő csőbe, amelyből gyakran piszkos víz folyik ki. Ha a gép műanyag dugója nem ugrik ki, akkor a mosogatógép nem ürít megfelelően, és a víz újra összegyűlik a mosogatógépben.

Mosogatógép szivattyú hiba honnan ismerhető fel?

Ha pl. a mosogatási ciklus alatt leáll a mosogatógép, bizonyos típusokon a DE (Drain Error – ürítési hiba) hibaüzenet vagy egy ennek megfelelő hibakód jelenik meg. Ez jelentheti a szivattyú hibáját vagy dugulást a lefolyóvezetékben.

Ha a mosogatógép nem engedi le a vizet, akkor ez utalhat mosogatógép ürítő szivattyú hibára. Egy üzemképes mosogatógép szivattyú 3-4 ohm ellenállású, a hibás szivattyú 5 ohmnál nagyobb ellenállás értékkel rendelkezik.

Ha nem jelenik meg hibakód a mosogatógép kijelzőjén, és nem biztos benne, hogy a szivattyú hibásodott-e meg, akkor hívjon szakembert, vagy ellenőrizze, hogy nincs-e lefolyóvezeték dugulás.

Érdemes kicserélni a mosogatógép szivattyúját?

Attól függően, hogy mi a probléma, előfordulhat, hogy a mosogatógépet nem érdemes megjavítani. Ha a mosogatógépben valami egyszerű, de alapvető dolog ment tönkre, például egy ajtózár, tömítés, adagoló, nyomáskapcsoló, leeresztő szivattyú vagy töltőszelep, érdemes lehet megjavítani.

Mosogatógép aljában víz marad – mosogatógép duguláselhárítás

Kaptunk már olyan telefonokat, hogy a Bosch mosogatógép nem szivattyúzza ki a vizet. Ha ezt tapasztalja, a házilagos megoldáshoz kövesse az alábbi lépéseket a mosogatógépben maradt víz eltávolításához:

Bosch mosogatógép nem szivattyúzza ki a vizet
 • Kapcsolja ki a rendszer áramellátását. A mosogatógépen végzett munka előtt húzza ki a gépet az elektromos hálózatból, vagy kapcsolja ki az elektromos panelen található megszakítót az áramütés elkerülése érdekében.
 • Távolítsa el a vizet a mosogatógépéből. Törölje fel a padlót a mosogatógép alatt, és egy nagy csésze vagy műanyag edény segítségével kanalazza ki a vizet egy nagy tálba vagy a mosogatóba. Amikor már csak kevés víz marad benne, egy ronggyal itassa fel a maradék nedvességet.
 • Ellenőrizze a vízelvezető rendszert. A mosogatógép nem ürít? A mosogatógép alján található víz egyik leggyakoribb oka az, hogy az élelmiszer maradékai vagy más szennyeződés eltömítette a vízelvezető rendszert. Ellenőrizze a mosogatógép leeresztését, és tisztítsa meg az alsó permetező kar körüli leeresztő kosarat, és távolítsa el a törmeléket. Győződjön meg arról, hogy semmilyen nagy tárgy nem takarja el vagy zárja el a hátsó részen található leeresztő területet.
 • Tisztítsa meg a szivattyút. A szivattyú két járókerékből áll: a felső a vizet a mosogatógépbe, az alsó pedig a lefolyóba pumpálja. Néha törött üveg vagy más maradványok megakadályozzák a járókerekek forgását, ami vízfelhalmozódást okoz. Távolítsa el az esetleges törmelékeket, amelyek ezeket az elzáródásokat okozhatják.
 • Tisztítsa meg a permetező karokat. Óvatosan pattintsa ki a mosogatógép alján található permetező karokat. Ellenőrizze a lyukakat, hogy vannak-e ételmaradékok, és tisztítsa meg őket. Öblítse le a karokat meleg vízzel, győződjön meg róla, hogy az összes ételdarabot eltávolította, és tegye őket félre.
 • Tisztítsa meg a mosogatógép szűrőjét. Ellenőrizze a használati útmutatóban, hogy hol található a mosogatógép szűrője (általában a mosogatógép padlójának alján található, a készülék hátulja közelében), és csavarhúzóval távolítsa el. Öblítse át vízzel a szűrőbetétet, és nedves szivaccsal törölje át a környező területet. Helyezze vissza a betétet és a permetező karokat.
 • Ellenőrizze a vízbetápláló vezetéket. Ha megtisztította a szűrőbetétet és a vízelvezető területeket, és még mindig van víz a mosogatógépben, akkor valószínűleg dugulás van a betápláló vízvezetékben. Keresse meg a vízvezetéket a mosogató alatt. Helyezzen vödröt a vezeték alá, hogy felfogja a lejövő vizet, és válassza le a fővezetékbe csatlakozó vízvezetéket. Hagyja, hogy a víz lecsorogjon a vödörbe, keresse meg a dugulást okozó anyagokat, és egy duguláselhárító spirált futtasson át a csövön, hogy átjárhatóvá tegye a vezetéket. Az esetleges dugulás megszüntetése után egyszerűen szerelje vissza a vízvezetéket, és futtasson le egy üres ciklust a mosogatógépen.
 • Tisztítsa meg a lefolyót. Keresse meg a vízleeresztő lefolyót a mosogatógép hátulja közelében, közvetlenül a szűrőbetét alatt. Keverjen össze 1/2 csésze szódabikarbónát és 1/2 csésze vizet, hogy egy pépes állagú anyagot kapjon. Öntse ezt az anyagot a lefolyóvezetékbe a szűrőn keresztül. Öntsön 1/2 csésze ecetet a lefolyócsőbe, és hagyja az oldatot állni egy negyedóráig. 15 perc elteltével öntsön forró vizet a lefolyóba, hogy kiöblítse belőle a szódabikarbóna oldatot.
 • Tegye mechanikailag átjárhatóvá a vízleeresztő tömlőt. Keresse meg a mosogatógép leeresztő tömlőjét a mosogató alatt: jellemzően bilincsek és csavarok tartják. A régebbi leeresztő tömlők hajlamosak feltekeredni, ami dugulást okozhat. Ha a lefolyótömlőben vannak törések, szűk kanyarulatok, óvatosan egyenesítse ki őket a tömlő kipörgetésével, egyenesebbé tételével.
 • Ellenőrzésképpen futtasson egy teljes ciklust. A mosogatógép megfelelő lefolyásának biztosításához kapcsolja be a rendszert, és futtasson le egy teljes mosogatási ciklust. A ciklus befejezése után nyissa ki az ajtót, és ellenőrizze, hogy nem maradt-e víz a mosogatógép aljában. Ha rendellenes mennyiségű álló vizet észlel a mosogatógépben, valószínűleg szakembert kell hívnia. Ha van otthoni jótállása, nyújtson be igényt a szolgáltatónál, és egyeztessen egy időpontot, amikor egy szerviztechnikus megnézi a mosogatógépét.
Mosogatógép aljában víz marad

Ha követi a fenti lépéseket, akkor a mosogatógép duguláselhárítás házilag is megoldható pofonegyszerűen.

A mosogatógép szűrője alatt lehet víz?

Előfordulhat, és nem hiba, ha a mosogatógép szűrője környékén van egy kevés víz (kb. félig a szűrőterület tetejéig). A kis mennyiségű víz jelenléte azért lehet üzemszerű, hogy megakadályozza a tömítések kiszáradását. Ezt a kis mennyiségű vizet a gép a következő ciklus elején leüríti, és friss vízzel helyettesíti.

Mosogatógép labirintus tisztítása

Hogyan tisztíthatom ki a lerakódásokat a mosogatógépemből? Helyezzen egy csésze fehér ecetet egy mosogatógépben mosható edénybe a gép felső állványára. Végezze el a mosogatógép melegvíz-ciklusát. Ez elmossa a zsírt és a szennyeződést, és eltávolítja a dohos szagokat is. Szódabikarbóna öblítés: Szórjon egy csésze szódabikarbónát a mosogatógép aljára.

Miért nem tisztít a mosogatógép?

A nem hatékony mosogatógépnek számos oka lehet: piszkos szűrő, eldugult szórókar vagy törött szappanadagoló.

Mi a fekete anyag a mosogatógépben?

Ez a maradék olyan élelmiszer, amely bomlásnak indult, de olyan vastag, hogy nem bomlik le, és nem távolítható el a lefolyócsöveken keresztül. A mosogatógépben a penész megjelenhet a rendszeres tisztítás hiánya miatt vagy ciklusok lefutása után, amikor nem minden víz folyik ki a készülékből.

Mosogatógépből szivárog vagy folyik a víz

Ha ilyet tapasztal, akkor lehet, hogy nincs jól bezárva az ajtó, vagy nem tömít megfelelően az ajtótömítés. Hívtak olyan eset miatt, amikor állt a víz a konyha közepén, amikor beindították a mosogatógépet.

Mosogatógépből szivárog a víz

Kiderült, hogy a mosogatógép vízleeresztő csöve a mosogató lefolyójába csatlakozik, és a mosogató szifon tisztításakor a szétszedett csatlakozó tömlőn nem húzták meg jól a bilincs csavarját, ezért ott eresztett a tömlő.

Szivárgó vízszelep: ha a mosogatógépe szivárog, mert valahol kifolyik belőle a víz, akkor ennek oka lehet a hálózati vízbevezető szelep. A vízbevezető szelep az otthon vízvezetékéből táplálja a vizet a mosogatógépbe. Ha ez a szelep hibás vagy sérült, nem jó a tömítése, akkor víz szivároghat ki a mosogatógépből.

Hogyan akadályozhatom meg a mosogatógépem szivárgását?

Ha hibás vagy sérült vízbemeneti szelep okozza a szivárgást, a szivárgást a bemeneti szelep cseréjével javíthatja. A régi szelep eltávolításához távolítsa el a tömlőket, vegye ki a csavarokat és távolítsa el a rugós bilincset. A régi szelep kiszerelése után szerelje fel az új vízbevezető szelepet. Húzza meg vagy szerelje vissza a tömlőt és a bilincset.

Mosogatógép nem engedi be a vizet

Lehet, hogy a mosogatógép csak azért nem tölti a vizet, mert a vízcsap tömlőjében lévő szűrő koszos, lerakódásokkal teli. Bontsa meg a vízbeömlő szelepet, és tisztítsa ki. A másik lehetséges ok az, hogy a vízbeömlő szelep hibásodott meg.

Honnan tudom, hogy rossz-e a mosogatógép beömlő szelepe?

A bemeneti szelep problémájára utaló jelek közé tartoznak a szivárgások, amelyek a mosogatógép üzemen kívüli állapotában történnek, vagy a mosogatógép túl lassan, vagy egyáltalán nem tölt használat közben. A mosogatógépen kívüli szivárgások is jelezhetik a töltőszelep problémáját, és ezt azonnal orvosolni kell.

Ha a szűrőbetéten vízkő lerakódások jelennek meg, akkor áztassa be ecetbe, és sokkal jobb lesz a vízbetöltés sebessége.