Nincs dugulás mégsem folyik le a víz

Megosztás

Előfordul, hogy olyan problémával keresnek meg minket, hogy nincs dugulás mégsem folyik le a víz, vagy csak lassan folyik le a víz a lefolyóban, feltör a szennyvíz, bugyborékol a lefolyó, vagy éppen visszajön a víz a lefolyóból.

Azt látjuk, hogy sokszor házilag is megszüntethetőek ezek a jelenségek, ezért összeállítottunk egy útmutatót, hogy melyik probléma ellen milyen módszerek segíthetnek.

A WC-ben nincs dugulás, mégsem folyik le a víz

A WC folyamatosan lassan öblít, és nem üríti le teljesen a szilárd anyagot. Ha a WC-t többször is leöblítjük, ugyanaz történik, és a szilárd anyagok nem ürülnek ki rendesen. Mit tehetünk ilyenkor?

wc ben nincs dugulás mégsem folyik le a víz
 1. A probléma forrása többnyire nem maga a WC-csésze. Valószínűleg részleges dugulás van a lefolyóban.
  A legegyszerűbb, ha először kipróbálja a WC-pumpát. Pumpáljon a WC-ben, úgy nyomja le és húzza fel, hogy közben a pumpa légzáró legyen. Csak a vizet nyomja le a csőbe, levegőt ne.
  Ha a pumpálásos módszer működik, akkor lehet, hogy a WC kidugul. Ha ez nem működik, próbálja meg még 1-2 alkalommal. Ha a WC még mindig lassan folyik le, akkor ezzel a módszerrel nem szüntethető meg a probléma.
 2. Ellenőrizze a WC megfelelő működését. Öblítse le a WC-t, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a csappantyú megfelelően működik, és a víz gond nélkül távozhat a tartályból. Ha a víz nagyon lassan távozik, akkor a légcső vagy a lefolyó eldugulhat. Ehhez szükség lehet egy profi vízvezeték-szerelőre vagy duguláselhárítóra.
  Az sem jó, ha a csappantyú ereszt, mert lehet, hogy nem tud megtelni az öblítőtartály. Ekkor lehet, hogy nem tud elég nagy nyomással öblíteni a WC, és annak ellenére, hogy nincs dugulás, mégsem folyik le a víz elég nagy nyomással, ami a lefolyó későbbi szakaszain részleges vagy teljes duguláshoz vezethet.
 3. Problémát okozhat a WC alatti tömítőgyűrű. A tömítés célja légmentesen lezárni a lefolyó és a WC közötti szakaszt. Ez a légmentesen lezárt tömítés lehetővé teszi, hogy a WC-ből távozó víz vákuumot képezzen, amely az esetleges szilárd anyagokat lefelé és a csőbe húzza.
  Ha a WC alatti csatorna szagát is érzi, mert a levegő utat talál a WC és a tömítés között, akkor előfordulhat, hogy nem zár jól a tömítés. Ha arra gyanakszik, hogy a WC alatti tömítéssel van gond, akkor saját maga is kicserélheti a WC-tömítést házilag.
 4. Ha a tömítőgyűrű cseréje után a WC még mindig lassan folyik le, akkor szinte biztos, hogy a dugulás a lefolyócső valamelyik szakaszában van.
  Az alábbi ábra a WC dugulás csőgörénnyel elvét mutatja be. A duguláselhárító spirál behajtható a WC lefolyó szakaszába, képes átmenni a könyökökön és kanyarulatokon, és fel tudja lazítani vagy meg tudja mozdítani a WC lefolyóban rekedt tárgyakat.

Nem folyik le a víz a mosogatóban

Ne hívja még a duguláselhárítót: 9 módszer a konyhai mosogató dugulás megszüntetésére. Nagyon lassan folyik le a víz a mosogatóban, de mielőtt szakembert hívunk, próbáljunk meg egy-két házilagos duguláselhárítási praktikát!

FIGYELEM! Fontos, hogy az alábbi módszerek némelyikénél az anyagok kémiai reakcióba léphetnek egymással, és olyan gázok fejlődhetnek, amelyek szúrós szagúak és fejfájást okozhatnak.

Azt javasoljuk, hogy az erős szaggal járó módszerek alkalmazása előtt nyisson ablakot, és a művelet befejezése után alaposan szellőztesse ki a lakást!

konyhai mosogató dugulás

Duguláselhárító vegyszerekkel csak akkor próbálkozzon, ha a víz valamennyire képes lefolyni. Ha teljes dugulás van, akkor fölösleges beleöntenie a szert a lefolyóba vagy a mosogatóba, úgysem fog eljutni addig a pontig, ahol a dugulás kialakult!

1. Forró víz

Ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás az összes közül, próbálja ki először ezt. Helyezzen vízforralót vagy edényt a tűzhelyre, és forralja fel. Amíg a víz felforr, távolítson el annyi vizet a mosogatóból, amennyit csak tud egy bögrével vagy kis edénnyel.

Ezután öntse az összes forró vizet a mosogatóba. Ha a víz megáll a mosogatóban, és nem enyhül a dugulás, hagyja, hogy kihűljön a víz, és távolítsa el, hogy újra megpróbálja. Lehet, hogy többször meg kell ismételnie a folyamatot, de ez gyakran megszüntetheti a mosogató dugulását.

2. Konyhamalac

Ellenőrizze, hogy nem a konyhamalacban rekedt szemét okozza-e a problémát. Az eldugult hulladékaprító megállíthatja a víz leeresztését, ezért működtesse az egységet, hogy meggyőződjön arról, hogy ez megtisztítja-e a lefolyót.

Kapcsolódó duguláselhárítási cikkek:

3. Só és forrásban lévő víz

Ha a fenti módszer kudarcot vallott, távolítsa el az álló vizet a mosogatóból, és öntsön körülbelül 1/2 csésze étkezési sót a lefolyóba, mielőtt ráöntené a forrásban lévő vizet. Hagyja állni néhány percig, majd öblítse le forró vízzel a keverék megtisztításához.

4. Ecet és szódabikarbóna

Először újra távolítsa el a mosogatóban álló vizet. Körülbelül egy csésze szódabikarbónát öntsön a lefolyóba, majd egyenlő mennyiségű fehér- vagy almaecetet. Az oldat buborékos lesz, amikor ráönti, és amikor lezajlik a reakció, helyezze be a dugót, és várjon kb. 15 percet.
Ezután forraljon vizet, és engedjen át nagy mennyiségű vizet a lefolyón, hogy megszűnjön a dugulás. Ha szükséges, ismételje meg az eljárást.

5. Szódabikarbóna és só kombinációja

Ez egy másik kombináció, amely működhet a mosogató dugulásoknál. Keverjen össze egy csésze szódabikarbónát egy fél csésze sóval, és öntse le a lefolyóba. Hagyja a keveréket néhány órán át ülni, majd mossa le forrásban lévő vízzel. Megismételheti ezt a folyamatot, ha nem működik először.

6. WC pumpa

Ha a fenti lefolyó dugulás megszüntetési módszerek nem vezetnek eredményre, próbálkozzon a WC pumpával. Ha dupla mosogatója van, akkor az egyik oldalt először zárja le nedves ruhával vagy dugóval, mielőtt pumpálni kezdené a másik lefolyót.

Jól záró tömítést kell létrehoznia a pumpa körül, ezért csak egy kevés vízzel töltse meg a mosogatót, ahol pumpálni szeretne. Helyezze a pumpát a lefolyó fölé, és pumpáljon erőteljesen többször. Ha megoldódik a probléma, öblítse át jó alaposan a lefolyót forró vízzel.

7. Mosogató szifon

Lehet, hogy a konyhai lefolyó szifonjának megtisztításával szüntethető meg a dugulás. A szifon a lefolyócsőnél van, a mosogató alatt, általában szekrénybe építve. Helyezzen vödröt a lefolyó alá, hogy felfogja az esetleges vizet vagy szennyeződést, iszapot. Húzza ki a szifont a lefolyócsőből, és tisztítsa meg a lerakódott szennyeződésektől. Ezután szerelje vissza és öblítse át rajta a vizet.

8. Duguláselhárító spirál (csőgörény)

Ez a praktikus eszköz képes megtisztítani az eldugult lefolyókat. Szerelje szét a mosogató alatti csöveket és szifont, és helyezze be a spirált a lefolyócsőbe. Ha úgy érzi, hogy akadályba ütközött, hajtsa át a spirált a dugulásos szakaszon, ezzel újra átjárhatóvá teheti a lefolyót.

9. Drót

Ha nincs csőgörénye, próbálkozhat egy darab kiegyenesített dróttal is. Természetesen nem ér el vele olyan messzire, mint egy spirállal, de ha a lerakódások a csőszakasz elején vannak, elég lehet ahhoz, hogy megtisztítsa a szóban forgó szakaszt. Helyezze be a konyhai lefolyóba vagy a csonkba, hogy át tudja nyomni. Vigyázzon, ne karcolja meg a mosogatót a huzallal.

Általános tanácsok

Annak érdekében, hogy a mosogató friss illatú és tiszta legyen, öntsön bele rendszeresen egyenlő arányban ecetet és szódabikarbónát. A rutinszerű megelőző tisztításhoz csak kb. fél csészére van szükség. Hagyja a keveréket néhány percig ülni, mielőtt meleg vizet vezetne a lefolyóba. Ugyanarra a célra felhasználhatja a citromlevet is.

mosogató dugulás megelőzése házilag

Természetesen mindig könnyebb elkerülni a dugulást, mint megszüntetni, ha már megtörtént. Ha konyhai aprítója van, ne terhelje túl, rendszeresen tisztítsa meg. Töltse be az elemeket egyenként, és várja meg, amíg megőrlik és teljesen átfut, mielőtt további adagokat adna hozzá.

Soha ne tegyen szalonnazsírt, egyszerre sok kávézaccot vagy olajat a konyhai lefolyóba, és minden használat után mindig győződjön meg róla, hogy sok vizet enged le a lefolyóba.

TITOK! A konyhai mosogató dugulásának elkerüléséhez használjon mindig csak éppen elegendő mosogatószert, és bőséges mennyiségű vizet!

Az otthoni vízvezeték- és lefolyóhálózat rendszeres tisztításával és karbantartásával megelőzheti a dugulásokat, és zavartalanul használhatja valamennyi háztartási eszközét.

Visszajön a víz a lefolyóból

Ha feljön a víz a lefolyóból, ez gyakran mögöttes problémákat jelez. A mosogató nem csak véletlenszerűen döntött úgy, hogy visszaküldi a vizet, vagy a lefolyó kluttyog. Valószínűleg mindez vízelvezetési problémákhoz kapcsolódik, ezért azonnal kell cselekednie.

A lefolyóból a mosogatóba visszaáramló víz általában dugulást jelez valahol a rendszer későbbi szakaszán, például a mosogató szifonjában, a konyhai aprítóban vagy a fő lefolyócsőben.