WC duguláselhárítás tippek

Megosztás

Ha eldugult a WC, és nem akar vagy nincs ideje kísérletezni a dugulás megszüntetésével, akkor hívja a WC dugulás elhárítót: Csongrádi László +36 20 293 4400.

Ha WC dugulás van a lakásunkban, az az egyik legnagyobb probléma. Nem kell magyarázni, hogy az eldugult WC milyen gondot jelent. Szerencsés esetben több WC is van a lakásban, ilyenkor ha van ideje, akkor megpróbálhatja a WC duguláselhárítás házilag bevált módszereit is.

A WC dugulás jelei

 • A víz teljesen feljön a WC kagylóban, és egyáltalán nem folyik le, nyilvánvaló dugulás.
 • Ha lehúzzuk a WC-t kluttyogó hangot hallunk, de előfordulhat, hogy a víz szép lassan lefolyik. Ez a kezdődő dugulás jele.
 • A víz lassan lefolyik a WC-csészéből, de nagyobb mennyiségű WC papír esetén már nem, vagy csak nagyon lassan tud lefolyni a benne lévő öblítővíz. Előfordulhat csatornaszag is a WC-ben.
 • Valahogy lefolyik a víz, de a WC vízszintje – ami a bűzelzáró funkciót biztosítja – magasabban áll be, mint korábban.
 • Az eldugult WC tisztítása fölösleges, először el kell hárítani a dugulást, és utána minden megoldódik.

WC dugulás okai

A legtöbb esetben a WC-be nem való nedves törlőkendő, tampon, háztartási szemét. A fésűből kiszedett hajcsomók sem tesznek jót a WC lefolyórendszerének, az ilyen jellegű szemétnek a kukában a helye. Ügyeljünk arra, hogy a WC-illatosító ne pottyanjon bele, vagy ha beleesett, ne húzzuk le! A fent említett tényezők ugyanis a leggyakoribb okok.

Ezen kívül találkoztunk már WC-ben zsíros, darabos étellel, popsitörlővel, macskaalommal és fültisztítóval. Ezek mind-mind a szemetesbe valók, nem pedig a WC-be. Ha ilyet találunk, mindig elcsodálkozunk azon, hogy vannak, akik nem hajlandóak egy kis odafigyeléssel elkerülni a bajt, és inkább fizetnek egy szakembernek azért, hogy elhárítsa a bajt.

Mit tegyek, ha eldugult a WC?

WC dugulás megszüntetése házilag

WC dugulás ellen sokféle wc lefolyó tisztító kapható a kereskedelmi forgalomban. Ilyenkor a WC dugulás vegyszerrel való elhárítására teszünk kísérletet. Ha a WC dugulás ellen házilag hosszú távon szeretnénk tenni, akkor arra kell ügyelnünk, hogy nem dobálunk semmit a WC be.

WC dugulás elleni szer

A lefolyótisztító, WC-pumpa, ecet és szódabikarbóna kombináció sajnos nem mindig jelentenek tartós megoldást. Ha valami elakad a lefolyóban, akkor érdemes csírájában elfojtanunk a problémát, különben olyankor jön a teljes dugulás a WC-ben, amikor vendégeink vannak, vagy nincs időnk foglalkozni a dugulás megszüntetésével.

WC papír dugulás

Ha nagyobb mennyiségű WC papírt szoktunk használni, és főleg nem ürítjük ki a WC-tartály teljes tartalmát, akkor a WC papír hajlamos duguláshoz vezetni.

Kapcsolódó duguláselhárítási cikkek:

Léteznek vízben oldódó WC papírok, de ha ezekből is a kelleténél többet használunk, a víz ugyanúgy nem tudja a nagyobb mennyiségű WC papírt feloldani, így papírcsomók keletkezhetnek a lefolyó rendszerben, amelyek felhalmozódása dugulást okozhat. Ha telítődik a rendszer, a fekália elkezd a lakás felé áramlani.

Van egy olyan módszer, ami működhet a WC papír okozta dugulások elkerülésére: ez pedig a nyeles felmosó, másik nevén mop. Ha majdnem teleengedjük a WC csészét vízzel, és ütemesen elkezdünk pumpálni, akkor van rá esélyünk, hogy „újraélesszük” a WC-nket. A módszer több alkalommal bevált, de nem garantál sikert. Egy próbát megér, mert nincs veszítenivalónk vele.

wc dugulás ellen

WC dugulás sósavval kezelése

Korábban bevált módszer volt a sósav háztartásban tartása, sokféle problémát meg lehetett vele oldani. Manapság a sósav használata egyre ritkább, ugyanis használata kockázatokat rejt magában.

Ha duguláselhárításra szeretnénk alkalmazni, a sósav kisebb fokú dugulásokkal meg tud birkózni, és előfordul, hogy megszünteti a vécé dugulását is, de a vegyszerek általában kevésbé hatékonyak, mint a mechanikus csőtisztító spirálos megoldások.

WC-be azért is szoktak sósavat önteni, hogy feloldja az ott lerakódott húgykövet és vízkövet. Ha sósav használata mellett döntünk, akkor érdemes a beöntés után több órát várni, és a vegyszer használatakor érdemes alaposan átszellőztetni a lakást. Sósavat porcelán vagy akril anyagoknál eredményesen használhatunk, ne alkalmazzuk azonban fémeknél, mert azokat szétmarja.

WC duguláselhárítás pumpa nélkül

Ha eldugult a WC, de nincs pumpa, akkor jönnek a képbe a mechanikus eszközök (pl. „csőgörény”), illetve a WC duguláselhárító szerek. A vegyszerek közül némelyiket ajánljuk, némelyiket nem, íme a listánk.

WC duguláselhárítás tippek

Ha WC dugulásra szert kell ajánlom, akkor a következőket szoktam javasolni:

 • Speeder lefolyótisztító
 • Tiret lefolyótisztító
  wc duguláselhárítás tippek
 • Well done lefolyótisztító
 • Sutter lefolyótisztító
 • Total lefolyótisztító lefolyótisztító
 • Ronett lefolyótisztító
 • Domestos lefolyótisztító szer
 • Brilliance lefolyótisztító szer
 • Mr. Muscle lefolyótisztító szer
 • HG vagy HG Duo WC tisztító szer

A fentiek közül van olyan, amelyik erősebb, van, amelyik környezetkímélő, van amelyiket inkább megelőző jelleggel érdemes alkalmazni. Ha felhív, a +36 20 293 4400 számon szívesen adok szaktanácsot a konkrét problémájával kapcsolatban.

Nem javaslom a Szi-Ti vagy a Búvár lefolyótisztító szereket, ezekkel nincs jó tapasztalatom.

Duguláselhárító spirál kapható kereskedelmi forgalomban, de használatát nem javasoljuk, mert könnyen lepattanhat a WC csésze zománcbevonata.

A kávézaccot megfelelő mennyiségű vízzel keverve nem csak szag megszüntető hatása miatt szeretjük, de szintén segíthet a WC lefolyó dugulásának megszüntetésében.

Kapcsolódó duguláselhárítási cikkek: